Времето през август: средна температура - 21-24°, валежите - около нормата

Последна промяна на 01 август 2019 в 09:05 2940 0

Температури и валежи около нормата. Такава е прогнозата за времето през август на Националния институт по метеорология и хидрология.

Средната месечна температура за равнините ще е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°.

Минималните ще паднат до 9-14 градуса, максималните ще стигнат 32-37.

Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета ще е между 30 и 50 л/кв. м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв. м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв. м.

През първото десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива и вероятността за превалявания остава, особено за източните райони. С малки колебания в повечето райони температурите ще бъдат около и малко по-ниски от обичайните за периода. Относително по-стабилно, предимно слънчево и спокойно, с по-малка вероятност за валежи, ще бъде около средата на десетдневието. Температурите ще се повишат и станат по-високи от средните за периода, без да достигат екстремни стойности.

През по-голямата част от второто и третото десетдневие по-голяма е вероятността атмосферата да се запази относително стабилна. През повечето дни от второто десетдневие ще бъде предимно слънчево. Краткотрайни превалявания са възможни в средата на десетдневието. Относително по-високи ще са температурите през първата половина от деседневието, впоследствие слабо ще се понижат, но пак ще са близки до обичайните.

През третото десетдневие температурите ще останат близки и малко по-високи от климатичните норми, въпреки че през втората половина от десетдневието постепенно ще се понижават. Вероятност за валежи има около 22-и към края на месеца.

banner 545x