Вучич удържа на думата си, върна отнети от Сърбия паметни плочи

Последна промяна на 25 юни 2018 в 21:07 4715 0

Сърбия върна отнети паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградския погром на 15-16 май 1917 г. 

Органите на МВР в Босилеград и Съдът за нарушения във Враня, в присъствието на Генералния консул на България в Ниш, върнаха на председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов отнетите плочи. 

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от Босилеградския погром с цел отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби.

Едната паметна плоча беше отнета на 25 май миналата година от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок. Другата плоча бе задържана на 11 май тази година на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

Въпросът с паметните плочи бе поставен от президента Румен Радев по време на срещата със сръбския президент Александър Вучич при официалното му посещение на 21-22 юни в Белград. Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград.

КИЦ „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред община Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром в центъра на Босилеград.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !