Жена продаде апартамента си, за да се издължи на Топлофикация

Последна промяна на 28 декември 2015 в 08:07 12981 24

Снимка bTV

78-годишната Горка Алексова от столичния квартал "Люлин" била принудена да продаде апартамента си, за да изплати задълженията си към "Топлофикация", съобщава bTV.

„На мен тук животът ми отиде. 35 години съм живяла тук и заради „Топлофикация" напуснах”, казва пред телевизията Алексова.

Без да е ползвала парно и топла вода, без дори да има радиатори още от миналия век, днес 78-годишната Горка е осъдена и принудена да плати на топлофикационното дружество 6000 лева. След въвеждане на топлинното счетоводство "Топлофикация" започва да начислява по 70 до 100 лева на месец на пенсионерката, която няма радиатори и не ползва топла вода от ТЕЦ-а.

Докато събира документи и се бори, за да докаже, че не дължи парите, които й начисляват, Горка е осъдена за неплатена такса "сградна инсталация" и за юридически разходи на монополиста, за периода от 2003 до 2012 година.

„За 3800 лева, с лихвите станаха 4800 лева. И аз чакам да има решение, обжалвах до градския съд. Вместо да получа решение на съда, аз получих запор на пенсията - нямам друг доход”, разказва жената.

След като съдия изпълнителят праща писма на всички банки в България за сметка на баба Горка, той установява, че тя няма никакви пари в никакви банки. Заради тази информация обаче 78-годишната жена принудително е задължена все повече и повече. А съдия-изпълнителят и юристите на „Топлофикация" добавят над 2000 лева в своя актив за сметка на Горка.

Горка е 78-годиша сама жена, болна, инвалид втора група, с една пенсия и дълг, който се трупа ден след ден.

„Започнах да внасям по 50 лева, по 40, а напоследък по 20 . Предстоят ми няколко операции, не мога да събирам пари. Бях взела в заеми, не мога, трупа се, продължават и лихви”, допълва Горка.

Подобно на хиляди други българи, тя е осъдена, без да бъде информирана и без да получи право да се защити в съда.

„Това е абсолютно посегателство върху живота на хората. Да не можеш да излезеш да си защитиш. Кажете кой да ни защити? Плащам за това, че съм дишала въздуха. Не тъжно, ами жалко за държавата. Жалко, много жалко”, заключава Горка Алексова.

Топлофикация София е спазила абсолютно всичко законови разпоредби в България по отношение на доставките на топлинна енергия. Това, че г-жа Алексова е свалила радиаторите, не я е освободило от плащането на сума за сградна инсталация, коментира казуса Елизабет Павлова пиар на столичната „Топлофикация”.

„Това е частен случай, не мога да се съглася, че хиляди са осъдени, малтретирани едва ли не от Топлофикация”, подчерта тя.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2015 в 09:42

И аз познава хора който нарочно не плати сметки им към топлофикация от 2011та - 2200лв.

30.12 2015 в 00:23

Познавам "горката" баба Горка. Някога е била доста корумпиран кредитен инспектор. Има нов апартамент в Банкя. От както я знам все съди някой за пари. Радвам се,че най-после кармата я е стигнала.Ама като четеш статията ще кажеш, че горката няма пари за кисело мляко... а не че рамките на очилата й са 300 лв. Сега вземете я съжалете и дарете някой лев, че да си довърши апартамента в Банкя, милата....

28.12 2015 в 22:35

Гласувайте за ГЕРБ! Те ще помогнат да се освободите от всичките ви тежести. Апартаменти,пари, земи. Те са яки и могат да носят тежестите на другите

28.12 2015 в 20:32

Узаконен държавен рекет. Хелзинския комитет (БХК) спи, омбудсманката се прави на разсеяна. 90% от писалите преди са 100% неадекватни Според тях за живеене на пъпа на София "трябвало да се плаща". Вие сте индиоти, бе!! Първо, апартаментът е в Люлин, на края на София! Второ, по света се плаща не за "живеене", а за реално получени стоки и услуги! На много места в САЩ и Канада отоплението е включено в наема, например. Трето, "когато един закон е лош, той трябва да се смени" (Линкълн). 25-те % такса, плащана от неползващите радиатори, многократно надвишава топлинните загуби на съседите. Освен това, ако техните сметки растат заради мой изключен радиатор, моята такса трябва да отива при тях и те да получат намаление, но така ли е на практика? Не! Монополистът прибира всичко. Четвърто, топлинното счетоводство беше сервирано пост фактум от лобистки закони в полза на КОЙ- статуквото. Пето, това е единственият пример в света да плащаш за услуга, която не ползваш. Но като чета коментсрите ми става ясно защо България е на това дередже. Прост и злобен народ!

28.12 2015 в 19:28

Тази жена е осъдена, пък Христо Бисеров е оправдан, иди, че я разбери!

28.12 2015 в 17:52

Е, не бе!!! Не плащала 10 години и се чуди откъде са дошли тия 6000 лв. Това и при Ким Чен Ун го няма... Като не ти е по пенсията 2-стаен апартамент, сменяш го за боксониера и готово

28.12 2015 в 17:35

За мен случая показва колко безпомощни са социалните и защитаващите правата организации. Ако беден пенсионер не може да плаща отоплението си, трябва да има възможност да ползва подпомагане. Аз познавам хора, които живеят в кооперации и общината им плаща отопление и ток.

28.12 2015 в 16:38

За 45 години социализъм населението на България се увеличава с 35 %. За 26 години капитализъм то намалява с близо една трета – толкова страшен е геноцидът на обществото, в което живеем.
В СССР между 1926 и 1937 г., т.е. по времето на Сталин общата численост на населението нараства с 15 млн., което е като проценти растеж по-висок отколкото в Германия, Франция, САЩ. Това се само за 10 години, когато се правят тези преброявания там.
У нас за четвърт век реставрация на капитализма, за която с крясъци „демокрация“ и „кой не скача е червен“ крещеше антикомунистическата паплам 2.5 млн. умряха, бяха убити или избягаха, където им видят очите. Затова тежко му на този, който е бил обект не на Сталин, а на капитализма, към който с крясъци като варварска орда, разрушавайки всичко ни доведоха днешните български антикомунисти, седесари, лъжедемократи, реформатори и всякаква подобна чужда агентура и неоколониална паплач.
За периода 1939 – 1989 селскостопанската продукция на България се увеличава с 265%. А за периода 1990 – 2008 селскостопанската продукция намалява с 630%: През 1990 България произвежда 846.100 тона домати, през 2008 – 134.000 тона домати (Източник: Дирекция „Агростатистика“ към МЗХ).

През 1960-те и 1970-те България е на първо място на глава от населението по добив на домати в Европа. През 2014 г. България е на четвърто място в света на глава от населението, по износ на благородни метали, от което България получава 0,7% от печалбата на чуждестранните „инвеститори“ („Дънди Прешъс Металс“).
През периода 1945-1990 на територията на България няма руски окупационни войски. След 1990 г. България отпърво негласно дава плацдарм за самолетите на НАТО да бомбардират Югославия, поради отказ на Гърция, която е член на НАТО. А от 2006 година България вече официално учредява (окупационни) военни бази на САЩ на територията си.
Затова истински страшното е да си обект на днешния бандитски капитализъм, който доведе до геноцид България – геноцид, какъвто не е имало в историята.

28.12 2015 в 16:29

Боряна, хайде стига с тоя балкански манталитет - "няма ли си деца да я издържат". Това ли е функцията на децата? Малко ли трудности имат и те финансово със семейства и деца, че да трябва да плащат и за родителите си. Не, в цивилизования свят хората още от млади мислят за старините, заделят пари във фондове и банки и като се пенсионират си живеят живота.

28.12 2015 в 16:17

В случая има две тези дето ми се видяха смислени.

1. Ако нямаш пари отиваш да живееш на по-евтино място. Това е положението по цял свят. Няма вариант да живееш на пъпа на София и само привилегии от това. Живота в София е скъп и трябват средства

2. Пенсиите наистина са обидно ниски. Не само не стигат да свързват двата края хората ами просто са унизителни.

иначе хзубава новинка, че в България има събираемост на кредитите. Няма как иначе. В цял свят е така. Ако имаш борч продаваш каквото можеш и плащаш.

Пак в цял свят ако живееш в блок/кооперация, се съобразяваш с блока/кооперацията. Ако блока има парно си го плащаш чинно. Дори не знам какви са тия идеи да се спира парното по апартаменти. Ако не ти изнася да си в блок с парно иди в блок без парно и толкова. По нормлания свят се плаща и за поддържка на входа, асансьора, градинката, дподръжка на покрива, фасадата и т.н. Така де живеенето в блок изисква едни редовни вноски. В някои страни има фирми дето се грижат за блоковете и им плащате, ако не плащаш те гонят - собственик не собственик няма значение, щута в гъза и толкова.няма екстри да си остъклиш балкона, да си сложиш топлоизолация само на твоя апартамента, да си смениш само твоите тръби в апратамента. Всичко се прави в нормлания свят по график и както си трябва за всички. То и за това као идете в Германия или САЩ като влезете в жилищен блок и изглежда по-добре от хотел....