Нова Република ще спира престъпните схеми със записи на заповед

Последна промяна на 13 февруари 2017 в 13:31 3361 1

Стотици български граждани и фирми страдат от един пропуск в законодателството, който позволява престъпните схеми със записи на заповед. Няма ден, в който медиите да не показват хора, които не дължат нищо, а са принудени да се разделят с имуществото си.

Причината е, че в момента записът на заповед е сред най-опасните документи за българите. Всеки българин може да се окаже длъжник по документи, имуществото му да бъде запорирано и дори разпродадено, без човекът да бъде уведомен. Много от тези случаи са умишлени измами и провалят живота на хора, които не дължат дори и една стотинка.

„Това безобразие трябва да бъде прекратено веднага. С един такъв хвърчащ лист всяка фирма в България може да бъде докарана до фалит за няколко месеца. Затова ние в Нова Република сме готови със законопроект, който да освободи българите от този капан“, обясни Дани Каназирева от Нова Република.

Проблемът идва от лесното фалшифициране на записа на заповед и вратичките в закона, които позволяват това до води до престъпно ограбване на невинни хора и фирми. Първият пропуск е, че законът изисква единствено запис на заповед да е направен в писмена форма, а това прави фалшифицирането лесно. Вторият проблем е, че законът предвижда веднага изпълнение без доказателства – после „длъжникът“ трябва да доказва, че всъщност нищо не дължи.

„Ето как става всичко - измамникът подписва запис на заповед, че вие му дължите например 100 000 лева. После носи документа в съда и понеже съдията е задължен от закона, той издава изпълнителен лист. Това е напълно достатъчно за съдия-изпълнител да започне принудително изпълнение и запориране на имущество, дори и нищо да не дължите. Чак тогава хората разбират в какво са попаднали и докато доказват, че записът на заповед е фалшив, имуществото им вече е разпродадено“, обясни Каназирева.

Предложението на Нова Република е за промени в Търговския закон и в Гражданския процесуален кодекс.

Първо, в чл. 535 от Търговския закон да се въведе и изискване за задължителна нотариална заверка на записа на заповед, за да се елиминира лесното фалшифициране. Второ, да се премахне т. 9 от чл. 417 в Гражданския процесуален кодекс и записът на заповед да не е повече сред основанията за незабавно изпълнение. Така хората ще получат правна защита, уточняват от надпартийната дясна коалиция. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6048

1

мнение от IP

13.02 2017 в 17:21

Член 417 и 418 трябва да отпаднат. Може да се злоупотребява и останалите 8 точки - изпълнителен лист по документи и предварително принудително производство.