10-годишно българче изкачи връх Елбрус

Последна промяна на 27 август 2013 в 11:32 5733 6

10-годишна българка изкачи най-високия връх в Кавказ

Десетгодишната Ивана Пенчева стана най-младата българка, изкачила кавказкия първенец Елбрус, висок 5642 м, съобщиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Малката Ивана достигнала най-високата точка на Голям Кавказ заедно с брат си Борис, който е 14-годишен, и с 56-годишния си баща Бойко Пенчев. Семейството започнало да прави първите си туристически преходи преди шест години в Рила и Пирин. По-късно тримата преминали алпийски курс и осъществили десетки изкачвания на родните ни първенци. Преди да покорят Монблан, за един месец тримата 12 пъти изкатерили Мусала.

Ивана получила туристическо "кръщение" на 7 години и половина, когато пак заедно с баща си и брат си изминали над 500-километровото разстояние от връх Ком до нос Емине за 26 дни.

"Имаше дни, в които правехме по 40 км преходи, на Ивана съм помагал, като от време на време съм й носел раничката", разказа Бойко Пенчев. На 8 години момичето преминало по алпийския ръб на Вале Бланш.

"Сега тръгнах с тях, за да не ги оставям сами", сподели Ивана.

Изкачването на Елбрус беше трудно, признава Борис въпреки солидния алпийски стаж зад гърба си. Маршрутът бил стръмен, а времето - студено. Независимо от предварителната тридневна климатизация, при достигането на 5 400 м височина на децата започнало да им става лошо. На Борис му се измествали образите, а Ивана я заболяла глава. Тримата намалили темпото, за да избегнат височинната болест и успели благополучно да достигнат върха. Разстоянието от приют "Мария" до Западен Елбрус те изминали за близо 7 часа.

Семейството се подготвя всяка зима за летните си преходи. Тримата спят на палатка в снега под връх Мусала и независимо от минусовите температури изкачват рилския първенец и през зимата. Като по-лесен вариант измайсторяват иглу в двора на къщата си в село Мало Бучино. Там под снега по няколко нощи прекарват само мъжете в семейството. Ние с мама ги гледаме през прозореца, разказа Ивана. Бойко и Борис пък споделят, че в иглуто им е по-топло отколкото в палатка под Мусала. Те обаче са недоволни, че се налагало често да го кърпят със сняг, когато грее слънце. "Не се притеснявам за децата си в планината", сподели Бойко Пенчев. Според него те са така добре подготвени, че в гората няма да останат нито гладни, нито жадни, нито пък ще им бъде студено. Първокурсникът в софийската строителна гимназия вече дори веднъж спасил баща си в Алпите, който пропаднал в цепнатина на ледник. Семейството планира през следващата година да изкатери Памир или да направи велопоход до Алпите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2014 в 02:22

vashistavam se natakiva hora

27.08 2013 в 15:50

И аз съм убедена, че бащата е направил всичко по силите си да подготви децата. И като майка на 10-годишно хлапе, което не само прави по 10-13-часови преходи из българските планини, но и го прави с очевидно удоволствие, мога само да се радвам и благородно да завиждам на майката. Защото децата са се сблъскали с опасностите сега, когато могат да разчитат на помощ и се учат да подхождат отговорно още сега. Вместо да прекарват времето си в мола, а когато попораснат да тръгнат да се доказват, поемайки зле преценени рискове независимо дали в мощен тунингован автомобил или на необмислен поход. Опасностите сами по себе си не са страшни, ако знаеш как отговорно да ги предвидиш и елиминираш. Това най-добре се учи от рано, за да стане втора природа. На мястото на майката, ще съм спокойна, че децата ми ще знаят как да се грижат за безопасността си и ще са добре.
Браво на тях.
Само мнение.

27.08 2013 в 12:07

Убедена съм, че бащата е направил всичко по силите си, за да даде максимална подготовка на децата си, но ми се струва въпреки всичко безразсъдно да води малолетно и непълнолетно дете на Елбрус. Те едва ли са осъзнавали целия риск на една такава авантюра, но бащата е бил напълно способен да го осмисли. Не бих искала да съм на мястото на майката на тези деца - бих умряла от притеснение, достатъчно е само да прочетеш някои от пътеписите за изкачването на този ужасно труден връх, и то писани от големи хора и сериозни планинари. Имам усещането, че тук амбицията на таткото идва в повечко от всичко останало. Защото дъщеря му ще има достатъчно време в живота си да изкачи Елбрус и без него, но е редно тя сама да го реши, когато е достатъчно зряла за това. Само мнение.

27.08 2013 в 12:04

boris ti li si ot 72 ?

27.08 2013 в 12:03

Brawo iwa brawo bore cqloto dsk se gordeee s vas !!

27.08 2013 в 11:54

Браво!
Така се възпитава дух. :)