Алкохолът не убива нервните клетки

Последна промяна на 29 декември 2014 в 11:03 16935 4

Това, че прекомерната употреба на алкохол вреди на организма и създава много други проблеми, го знаят дори и децата. Но не всички грехове, които приписват на алкохола, са истина. Една от популярните и упорити легенди е, че алкохолът убива мозъчните клетки. Датски учени са установили, че това не е така.

Никой не се съмнява в способността на етанола да убива живи клетки - не случайно спиртът е дезинфектант. Но нали не поливаме мозъка си с чист спирт. Концентрацията на алкохол в кръвта е недостатъчна за да убие някакви клетки.
Този популярен мит е опроверган през 1993 г. от две датски изследователки от неврофизиологичната лаборатория на университета в Орхус - Грете Бадсберг Йенсен и Бенте Пакенберг.

Те изследвали мозъците на 11 покойници алкохолици и на 11 трезвеници. Преброявайки броя на клетките в едни и същи области на неокортекса на мозъка при алкохолиците и трезвениците, учените не са открили съществена разлика в броя на невроните. Но са забелязали намаляване плътността на бялото вещество на архикортекса на мозъка. Архикортексът включва хипокампа - структура на мозъка, която е отговорна за паметта.

В бялото вещество няма неврони, а само техни окончания. Всъщност алкохолът не унищожава невроните, а само връзките между различните области на мозъка. Това обяснява проблемите с паметта, които изпитват прекалилите с алкохола.

Според датските учени, унищожаването на връзките, за разлика от смъртта на невроните не е необратимо. Достатъчно е да се спре злоупотребата с алкохол и плътността на бялото вещество се възстановява.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2014 в 14:53

Алкохолът ни е свалил от дърветата. Склонен е дедо поп да му прости даже и някоя повредена нервна клетка.

29.12 2014 в 14:18

Значи само трябва да спра да пия? Но къде да спра ... в кварталната кръчма спирам и пия!

29.12 2014 в 12:50

Мамка му, значи така съм се родил....

29.12 2014 в 12:06

Е ти дръж невроните перманентно разкачени, пък викай, че алкохолът не те прави тъп.