Гледането на стари мачове подобрява менталното здраве

Последна промяна на 07 юли 2018 в 14:49 1557 0

Снимка EMPICS Sport

Гледането на стари футболни срещи може да се отрази добре на менталното здраве. Това твърдят лекари, цитирани от британския Independent. 

Проф. Алистър Бърнс, специализирал в областта на деменцията, съветва по-възрастните футболни фенове да гледат стари футболни срещи, като например финала на световната купа през 1966 г., когато победител е Англия. Спортът може да стимулира същите емоции, които запалянковците са преживели по време на събитието преди години. 

Емоционалната памет може да бъде дори по-силна и въздействаща. Предизвиканите по този начин спомени подсилват мозъчната активност. Проф. Бърн коментира: "Въпреки че феновете може и да не усетят, футболът се отразява добре на нервите. Хубавата игра може наистина да помогне на ума и тялото".

"Така както спортуването се отразява на физиката, по същия начин се наблюдава връзка между гледането на стари футболни срещи и активността на мозъка", заключава експертът. Той е наблюдавал позитивно влияние на стари футболни срещи върху възрастни хора с деменция. 

Експерти са забелязали положително повлияване и при хора с други ментални заболявания.

Хората с ментални заболявания над 55 години във Великобритания са близо осем милиона души, а тези с деменция - 850 хил. 

banner 545x