Японец глобен, защото излизал в обедна почивка 3 мин. по-рано. Работодателят му се извинява по телевизията

Последна промяна на 22 юни 2018 в 14:23 8691 0

64-годишен служител в бюрото за водоснабдяване на японския град Кобе бе глобен с надницата си за половин ден заради това, че няколко дни излизал с три минути по-рано в обедна почивка.

"Своеволието" на служителя се повторило 26 пъти в продължение на седем месеца. 

Санкцията предизвика широк обществен отзвук и критики срещу строгостта ѝ.

Въпреки това представители на ВиК службата дадоха телевизионна пресконференция, за да извинят за поведението на служителя и се поклониха с молба за прошка пред камерите.

Работникът е в нарушение на закона за обществените услуги, изискващ служителите да се „концентрират върху работата си“, съобщава АФП.

Служителят, от своя страна, обяснил, че понякога е излизал по-рано, за да купи обяд  и да разнообрази работната си среда.

Той бил разкрит от колега, който забелязал "подранилите" му посещения на близкия ресторант през прозореца на директорския кабинет.

Извинението идва, след като беше приет законопроект, който ограничава извънредния труд до 100 часа на месец. Този ход е с цел да се спрат хората в страната да работят буквално до смърт.

1/5 от работната сила в Япония е изложена на риск от смърт поради претоварване, известна като кароши, тъй като работят извънредно повече от 80 часа всеки месец.

Няколко случая, като например самоубийството на служител на рекламна агенция, който работил по 100 допълнителни часа месечно, предизвикаха промяната в трудовата култура на Япония.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !