1126 поправки на пакета 'Мобилност' ще бъдат гласувани в ЕП

Последна промяна на 02 април 2019 в 21:47 1020 0

Петър Курумбашев.

Заседанието в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета "Мобилност" е приключило, като на него е прието 1126 от общо 1224 предложения за изменения да бъдат допуснати до гласуване в пленарната зала на ЕП.

Това съобщи евродепутатът Петър Курумбашев: "Хубавото е, че сред тези 1126 са и внесените от нас предложения. Утре ще се проведе т.нар. Председателски съвет (заседание на лидерите на различните политически групи), в рамките на който ще се реши дали пакетът "Мобилност" ще бъде гласуван в пленарна зала. Интересно ми е как точно ще бъдат гласувани 1126 изменения в пленарна зала и какво послание ще излъчим по отношение на европейската солидарност и начина на вземане на решения в тази институция няколко седмици преди изборите за Европейски парламент".

Огромният брой поправки бе причината шефът на ЕП Антонио Таяни да върне в комисията за обсъждане пакета известен още като "Макрон" миналата седмица.

Сега пакетът заедно с 1126-те поправки трябва да бъде гласуван в ЕП в четвъртък.

Миналата седмица всички български евродепутати с изключение на Николай Бареков, приеха декларация в която се казва, че "пакетът Мобилност не трябва да бъде подлаган на гласуване в пленарна зала, докато не се постигне широк консенсус."

"При трайно очерталото се разделение по въпросите и предвид практически изчерпания ресурс от време за сериозни обсъждания, отговорното решение е да се даде възможност на следващия състав на ЕП да се върне към темата в една нормална работна обстановка" - призовават българските евродепутати", гласеше едно от исканията на нашите представители в Брюксел.

Пълният текст на позицията на българските евродепутати може да прочетете по-долу:

Във връзка с последните развития по пакета „Мобилност“, ние, долуподписаните членове на Европейския парламент от България, заявяваме:

Изминалата седмица показа, че Европейският парламент продължава да бъде дълбоко разделен по пакет „Мобилност 1“. Това отчетливо пролича в няколко ключови момента:

- още в началото на сесията, предложението пакетът да отпадне от дневния ред беше отхвърлено едва с два гласа, при 154 „за“ срещу 156 „против“ и 14 „въздържали се“;

- липсата на съгласие пролича още по-категорично с внасянето на нови 1224 изменения, както и допълнителни предложения за разделно гласуване по тях, което би означавало над 3000 гласувания;

Същото пълно противопоставяне се прояви и по време на дебатите в пленарна зала по темата, в хода на които отново бяха еднозначно аргументирани двете противоположни гледни точки. Едната – че с „пакета“ се осигуряват ясни европейски правила за международния транспорт и защита на правата на шофьорите. И другата – че на практика се получава обратното, поради различната географска отдалеченост, т.нар. периферни страни се поставят в неравностойно положение по отношение на достъпа до единния транспортен пазар, което би довело до фалити на превозвачи от съответните страни и загуба на стотици хиляди работни места.

В тази ситуация, решението на председателя на ЕП Антонио Таяни да отмени гласуването на пакета за тази сесия, след подадени сигнали от български членове на ЕП за процедурни и правни неуредици, напълно съответстваше на Правилника за дейността на Парламента. Същите изключват пристъпването към вот при такъв голям брой внесени изменения без наличието на превод на всички официални езици, както и на минимална възможност членовете на ЕП да се запознаят сериозно с предложенията. Според правилата и установената практика, компромисни изменения могат да бъдат изработени само след консултации между всички докладчици и докладчици в сянка от всички политически групи по съответните законодателни предложения.

За нас, членовете на ЕП от България, остава под въпрос, дали връщането на спорните текстове в Транспортната комисия за обсъждане през първата седмица на април с оглед на евентуално пристъпване към гласуване в сесията на 3-4 април, ще може да създаде реални възможности за постигане на взаимноприемливи и трайни компромисни решения. За нас по-скоро е очевидно, че при трайно очерталото се разделение по въпросите и предвид практически изчерпания ресурс от време за сериозни обсъждания, отговорното решение е да се даде възможност на следващия състав на ЕП да се върне към темата в една нормална работна обстановка.

Продължаваме да отстояваме позицията, че пакетът „Мобилност“ не трябва да бъде подлаган на гласуване в пленарна зала, докато не се постигне широк консенсус. Очакваме, че председателят на ЕП Антонио Таяни ще продължи да съблюдава демократичните принципи за прозрачност и стриктното изпълнение на процедурите от Правилника за дейността на Парламента, както и че няма да допусне възникването на нови процедурни и правни неуредици, които да поставят под съмнение легитимността на европейското законодателство."

Асим АДЕМОВ

Неджми АЛИ

Ангел ДЖАМБАЗКИ

Филиз ХЮСМЕНОВА

Андрей КОВАЧЕВ

Петър КУРУМБАШЕВ

Илхан КЮЧЮК

Ева МАЙДЕЛ

Светослав МАЛИНОВ

Искра МИХАЙЛОВА

banner 2 300x250

Момчил НЕКОВ

Андрей НОВАКОВ

Георги ПИРИНСКИ

Емил РАДЕВ

Сергей СТАНИШЕВ

Владимир УРУЧЕВ

banner 545x