АБВ заплаши да напусне управляващата коалиция

Последна промяна на 17 март 2015 в 20:05 3757 6

Снимка БГНЕС

Четири месеца след съставянето на правителството АБВ трябва да си изработи обективни критерии колко е успешен кабинетът и доколко присъствието на партията има смисъл в управлението. Липсва диалог сред партньорите в коалицията, а властта се окопава в отделните министерства. В следващата седмица ще прегледаме отново политическата декларация.

Taка вицепремиерът Ивайло Калфин коментира в ефира на БНТ приетата днес декларация от Националния съвет на партията, в която ръководството "заявява, че при продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в политическата декларация мерки, АБВ ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението."

Социалният министър е скептичен и не вижда резултати, а само обещания за реформи.

Той припомни, че партията, която представлява, е станала част от управлението заради диалогичността, която предложили коалиционните партньори, но гражданите очаквали реални резултати, които за момента не се случват.

“Ако няма желание обаче ме е страх, че по този начин трудно се прави съвместно правителство”, заключи Калфин.

По думите му реформи се правят през първата година от мандата на едно правителство и нещата или трябва да се случат сега, или няма да се случат изобщо.

Вицепремиерът беше категоричен, че разнобой в АБВ няма, което се е потвърдило и на днешния Национален съвет, който прие декларация за присъствието на партията във властта.

В декларацията се "отчита като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създава невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението."

В управлението влязохме за определена цел и с програма. Оттогава досега беше спрян политическият диалог и в момента е важно да се разберем с партньорите по този начин ли ще продължим да управляваме страната, защото гражданите очакват резултати, изтъкна Калфин.

Вицепремиерът коментира и темата за ратификация на външния заем от 16 млрд. лева, който АБВ гласува в последния момент в НС, въпреки категоричните обещания, че няма да го подкрепи.

"Мнозина ни укоряват в липса на съгласуваност, но с това споразумение не се взима заем, а се осигуряват само сътрудниците, които ще се споразумяват за него. Истината е, че - за съжаление - през 2015 година държавата има огромни плащания, а приходите в бюджета са недостатъчни", посочи вицепремиерът.

Той се надява министърът на финансите да изпълни обещанието си пред АБВ и да намали с дълга от 16 млрд. лв.

Социалният министър повтори и тезите си за необходимостта от пенсионна реформа.

"Ако нищо не се промени. системата ще бъде все така зависима от бюджета, а пенсиите ще останат завинаги мизерни. След 10 години пенсията пак ще бъде 70% субсидирана от бюджета и тогава няма да има нужда от НОИ. В съгласието за нови правила в пенсионната система очакваме отговорност от всички парламентарно представени сили. Всеки вижда, че системата не работи, а с демографските процеси я обричаме още повече. 10-15 години са нужни с бъдещите реформи, за да се достигне до по-самостоятелен пенсионен фонд, който да не е зависим от бюджета. Целта е да бъде осъществена пенсия, която е сравнително близка до вземаната заплата. Работят се различни варианти. Универсалните пенсионни фондове и капиталовите сметки трябва да имат своето място в системата", обобщи Калфин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2015 в 08:09

Изчезвайте и повече не се мяркайте в България, руски подлоги!

17.03 2015 в 22:23

@Петър
Кое точно му е дясното на това правителство? Все още ли не си оценил 'десните' фискални резултати на първото управление на ГЕРБ? Сайтчето на БНБ - фиск, резерв, дълг към 2009-та и към 2013-та и тогава ги квалифицирай.

17.03 2015 в 22:04

От Москва не дават България да се замогне. Така са го инструктирали човека. А тия дето са го инструктирали не се шегуват - вижте какво стана с Луканов.

Само ако сме бедни ще слушкаме братушките!

Важно е да се докара криза ако недай си боже потръгнат нещата....

17.03 2015 в 21:58

Първанов плаши,че ще напусне АБВ,АБВ плаши,че ще напусне правителството.Голямо плашене пада.Май нещо като"плаши Пею гаргите".

17.03 2015 в 21:57

Не съм подстрекател, но нямат кража да напуснат.

17.03 2015 в 20:24

Още с влизането на АБВ в това управление историята ми се стори доста нелепа. Та как е възможно едно уж ляво политическо движение да подкрепя дясно правителство!?
После стигнах до заключението, че АБВ влязоха в управлението само за да засилят една евентуална кризисна ситуация в правителството като най-демонстративно го напуснат.
Така хем ще могат да плюят базирайки се на познания, които една опозиционна организация не би могла да има, хем ще допринесат за засилването на кризата чрез внасяне на организационни проблеми.