Агент Енчев вдигна скандал, че прозират имената на колегите му от ДС

Г-н Енчев, вие не сте привлекли нито един агент, че да сме ви го разкрили, обяви шефът на Комисията по досиетата

Последна промяна на 30 април 2015 в 15:18 5743 9

Велизар Енчев

Дебат по темата ченгета се развихри за пореден път в парламента заради приемането на отчета на Комисията по досиетата за втората половина на миналата година.

Независимият депутат Велизар Енчев поиска обяснение от шефа на комисията Евтим Костадинов, който присъства в пленарната зала, за съдържанието на документите, представяни в читалнята на комисията.

По думите му под зачеркнати с маркер имена прозират имената на наши секретни сътрудници от други държави, а това противоречи на закона.

Стенограмите, които е получил г-н Енчев са във вид, какъвто законът позволява, отговори му Костадинов.

По думите му имената, които прозират, са официални лица за контакт. Той напомни, че когато става въпрос за секретни сътрудници се борави с код или със съответния псевдоними.  

Шефът на комисията по досиетата обяви, че по информация от личното работно дело на Енчев, по оценка на шефовете му от 1 януари 1987 г. до 30 юни 1990 г. привлечените от него агенти са нула.

"За агентура, за каква развертура говори г-н Енчев, че сме му разкрили агенти", коментира Евтим Костадинов.

Енчев обаче го обвини, че лъже и каза, че е имал "две оперативни връзки".

Костадинов се оплака пред депутатите, че Комисията по досиетата не може да изпълни закона, защото Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация" не предават необходимата информация.

Това предизвика реакцията на Таско Ерменков от БСП (бил е щатен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1984 г.).

"Нямах намерение да се изказвам, ако не бяха последните две изречения - за достойно поведение на ДАНС. Между ДАНС и служба "Военна информация" има огромна разлика. Няма как да се изисква информация за хора, които и в момента работят може би извън държавата. Дори с риск да нарушат някоя точка на закона, пазят всички онези, които в момента служат на държавата си", каза Ерменков.

В дебата се включи и бившият шеф на Национална служба сигурност ген. Атанас Атанасов, сега депутат от Реформаторския блок: "Вие сте пристрастен, защото сте нещатен сътрудник на Първо главно. Ако вие сте писали имената на сътрудниците си, а не псевдонимите им, сте били за уволнение още тогава", обърна се той към Велизар Енчев.

Не се стърпя и бившият шеф на парламентарната комисия за досиетата Методи Андреев, депутат от ГЕРБ: "Не мислих да се изказвам, но твърде много ченгета ми дойдоха". 

Не съм съгласен да се внушава, че едва ли не НРС и "Военна информация" пазят своите агенти зад граница. Да не забравяме, че комисията на г-н Евтим Костадинов е също комисия, която има достъп до най-висока степен на квалификация и нищо оттам няма да излезе, което да накърни интереса на държавата.

Освен това, пази Боже, ако колегите на г-н Енчев и на г-н Ерменков, от тяхното време, в момента защитаваха интереса на България зад граница. То затова изчезнаха външнотърговските сметки, изчезнаха външнотърговските дружества. Поради тази причина, че такива хора пазят българския интерес зад граница, нападна агентите в парламента Андреев. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.04 2015 в 22:54

Този Енчев няма ли да престане? Също и Т.Ерменков. Ченгета доносници. Вече и на Б.Борисов му писна от техните номера. Като са работили в престъпна организация като ДС. Те двамата престъпници ли са или не???

30.04 2015 в 22:42

Агент Велизар Агентчев - верен сторонник на руската агентура у нас! Да жувей!

30.04 2015 в 21:49

Aко все пак, чадо Велизаре, си изпълнен с колебания относно опрощението, и не приемеш светото причастие, идва ред на батя ти Кънчо(знаеш му фамилното име, и се досещаш какво те чака),и той ще изпълни задълженията си !

30.04 2015 в 18:40

Агентите на ДС и КГБ са все още под път и над път. Докато не ги изчистим, няма да има добро за България.

30.04 2015 в 18:16

агентите комундета
1. са агенти на ЦК на БКП - терористична организация финансирана от СССР

2. са агенти на ДС - подчинена на КГБ

това са агенти на политически режим
и са национални предатели

рубладжии са това !

30.04 2015 в 18:03

До "02"

Ченгето Енчев е прочел коментара "Енчев би трябвало да е охрана на пракинг, а не депутат"... и ти е сложил минус!

30.04 2015 в 17:40

Енчев би трябвало да е охрана на пракинг, а не депутат....
Това, ако искаме да приключим с червената мафия.

30.04 2015 в 16:40

С всеки нов ден, гафовете на червените боклуци стават все по очебийни и този червен боклук, Енчев, се издъни още на старта, след явния му провал като лидер на БКПМИЗА, сега другарите от БКП - ДС трябва да обмислят и разиграват нови стратегии и сценарии, а възможните изпълнители намаляват все повече и повече, та дори се на налага на сцената да излизат отявлени простаци и жалки политически пачаври, времето на червената чума неумолимо и сигурно изтича, но дали до края все още ще има България и българи, а дано, ама надали, Терминал 2 ще остане излишен.

30.04 2015 в 16:09

Лустрация му е майкта,вън ченгетата от всякъде!