Агенти от ДС да нямат достъп до държавни тайни, искат депутати

Юлиан Христов Последна промяна на 21 януари 2016 в 09:41 3184 6

Агенти от ДС да нямат достъп до държавни тайни, искат депутати

Депутати са внесли промени в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), с които се предлага бивши сътрудници и агенти на Държавна сигурност да нямат достъп до държавните тайни. 

Промените в закона са внесени вчера от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Според тях Държавната комисия по сигурността на информацията и ДАНС, след проучване могат да откажат достъп на бивши служители на ДС. Ако бъде установена такава принадлежност, проучваното лице трябва да бъде проучено за надеждност. След като Комисията по досиетата прати всичката налична документация, ДАНС ще прави преценка за това може ли проверяваният да опазва тайна. Каквото и да е решението на ДАНС, то няма да подлежи на обжалване.

В същото време се прави ново предложение, с което се връща предишното положение - при образувано досъдебно производство срещу лице, имащо достъп до класифицирана информация, достъпът му се ограничава. Това е станалият преди месеци известен случай "Шивиков", при който командирът на бригадата в Карлово беше с отнет допуск до информация, а оттам - и до сваляне от поста му, заради разследване. В текстовете е записано, че при образувано на досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер, допускът до класифицирана информация се ограничава. 

За да се избегнат в бъдеще подобни, правителството внесе промени в ЗЗКИ, с които това условие отпада. Те обаче все още не са приети от Народното събрание. Текстовете от действащия към момента закон бяха дадени от президента Росен Плевнелиев в Конституционния съд.   

Към промените не са приложени мотиви и те са подписани от председателя на вътрешната комисия. Такъв доскоро беше депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. От сайта на Народното събрание става ясно, че към момента комисията няма постоянен председател, но той има трима заместници - Десислав Чуколов от "Атака", Румен Иванов от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 12:09

Плевнелиев е недостижим двуличник и мерзавец, което проличава и от това негово изказване. Идиотите, които безпаметно се възторгват от ДУМИТЕ МУ защо не си напънат празните кратуни и не се сетят какви са ДЕЙСТВИЯТА на Пастирката. Нека им помогна:
- Плевнелиев назначи кадровия офицер от ДС Драгомир Димитров за директор на Националната разузнавателна служба, който и в момента е на тази позиция
- Плевнелиев назначи за служебен премиер Марин Райков, секретен сътрудник на военното комунистическо разузнаване РУМНО
- Съветник на Плевнелиев в момента е Стамен Генов, щатен служител, кадрови офицер от РУМНО
- Плевнелиев назначи за втори служебен премиер съветника на Тодор Живков и партиен секретар на Юридическия факултет на СУ Георги Близнашки
Плевнелиев назначи една дузина дипломати със зависимости от ДС и РУМНО
- Съветнки по националната сигурност му беше дългогодишният политически офицер и инструктор във "Военно-административния" отдел на ЦК на БКП Стоимен Стоименов.

Може ли при тези факти да има идиот, които да повярва на лъжливата и шантава Пастирка! Заслужавате си блатото, в което Ви търкалят тогава.

21.01 2016 в 11:33

Идеята не е лоша. Ще се осъществи, когато държавата спре да толерира циганите. Иначе няма да е политкоректно.

21.01 2016 в 11:17

Не бе Mendi, става въпрос за приватизаторите нагушени от Костов и за техните роднини и лакеи, ония от файтончето на дсб.

21.01 2016 в 10:55

Е та за какво са им държавни тайни от тук на сетне!
То който е имал информация си е оплел кошницата още преди 30 години!
Пък и тия агенти да не са безсмъртни... Те тия дето са имали някаква ценна и използваема информация или са по на 75 - 80 години, или не можаха да преживеят 90-тте.

21.01 2016 в 10:44

Какво казвате за подписа на мотивите с този израз:"Към промените тях не са приложени мотиви и те са подписани от председателя на вътрешната комисия."

21.01 2016 в 10:43

А на ДСб може ли?