Ангелкова: На Банско и пирон няма да забият без да мине процедури

Последна промяна на 21 януари 2018 в 10:06 6471 9

България има изключително богат туристически потенциал, но за да го развиваме, трябва да имаме достъп до планината, а това става чрез ски лифтове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ.

По думите ѝ туризмът губи oт това, че няма повече лифтови съоръжения не само в Банско и в Пирин, но и в други региони, тъй като те водят до повече туристи и инвестиции.

„Важно е всички наши курорти да бъдат развивани, a ски пистите биха помогнали да развиваме целогодишен туризъм. Правителството взе конкретно решение за Банско и там никъде не казано, че ще се строят къщи и хотели - няма как да се появи и един забит пирон без да са минали всички необходими процедури. Искаме да дадем възможност, ако се спазват всички изисквания на закона, строителството на втори лифт да бъде реализирано. Но има още - трябва да се даде екологична и още множество други оценки, които да гарантират че ще бъдат спазени изискванията на европейското законодателство“, каза още министър Ангелкова и уточни, че е поет ангажимент да бъдат засадени двойно повече дървета от тези, които ще бъдат отсечени при изграждането на втори лифт в Банско.

„Важното е, че се дава възможност на един регион да се развива и така и трябва да бъде. Трябва да бъдат приети и плановете за управление на Рила, на Витоша, спазвайки националното и европейското законодателство. А всяко едно инвестиционно намерение минава през тях, заради което има висш експертен екологичен съвет“, каза още тя и уточни, че правителството винаги се е опитвало да намери решение чрез диалог, но трябва да се правят и компромиси.

На въпрос дали вицепремиерът Валери Симеонов ще прави акции в дискотеките по морето и през лятото на тази година тя отговори, че това зависи единствено от него. „Продължаваме със засиления контрол целогодишно по всички курорти и максимално ще работим за облекчаване на административните изисквания, така че това да доведе до повишаване на качеството на туристическия продукт, който предлагаме“, каза министър Ангелкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1305

7

Buriata

23.01 2018 в 23:20

Ама не знам защо продължават да се обясняват на тия хора. Зелените са си кухи като дънери. Има си закони и няма как те да бъдат нарушени. Ако се нарушат има си съответните процедури, повдигат се обвинения и се съдят. Това е. Какво им дават 1000 обяснения. Ако не са го разбрали от зелените си е техен проблем и само показва колко са зле.

2948

6

zuljin

23.01 2018 в 16:31

И с процедури няма да ви мине номера, крадливи милиционерски корумпета!!!

1385

5

Jinx

22.01 2018 в 20:48

Да бе, ама втори лифт трябва скоро. Не може само с един да се гради световен имидж.

1007

4

Vihre2914

21.01 2018 в 16:42

Ангелкова говори за пирони в Пирин, борисов говори за керемиди и бараки в Пирин. Но за строеж на нови писти лифтове нищо не казват! #ОСТАВКА!!! ВЕДНАГА!!!

15041

3

Стефан

21.01 2018 в 13:15

В превод на човешки: Забиването на пирони ще стане много скъпо, а парите ще ги прибираме ние.

10131

2

Новак

21.01 2018 в 12:29

То проблемът е в процедурите и съблюдаването им. Ние затова се съмняваме, че ще бастисат планината.
И морето беше презастроено според процедурите.
Тази Кака що не ходи да спасява щъркелчета - толкова ще бъде по-полезна.

977

1

МБ

21.01 2018 в 12:08

"Правителството взе конкретно решение за Банско и там никъде не казано, че ще се строят къщи и хотели - няма как да се появи и един забит пирон без да са минали всички необходими процедури."

Извърта с това "без да са минали всички необходими процедури". Хвърля прах в очите, така действат те - дайте на първо време да прокараме това решение, па после ще му мислим с какви процедурни хватки да разрешим и строителството.