АПИ започва пътни ремонти за 180 млн. лева, за да работел браншът

Последна промяна на 09 май 2016 в 17:04 3916 1

Снимка АПИ

Зам.-регионалният министър Деница Николова и шефът на АПИ Лазар Лазаров подписаха споразумението.

Със сериозната инвестиция от 180 млн. лв. ще реализираме първата част от проектите, свързани с рехабилитация и реконструкция на пътища по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. По 14 договора ще бъдат ремонтирани участъци с обща дължина 248 км, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на церемонията по подписването на договорите по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта „Регионални пътища“.

Подписи под тях положиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Министър Павлова информира, че за рехабилитация на регионални пътища по ОПРР 2014-2020 г. са предвидени общо 380 млн. лв. Тя посочи, че сключените договори са предимно за пътища в Северна България, сред които са Варна - Добрич, Севлиево - Габрово и пътят до пещерата „Леденика“, но ще бъде рехабилитиран и участъкът между Стара Загора и Раднево. В съвсем скоро време предстои да бъде сключен и договор за реконструкцията на пътя между Пловдив и Асеновград, съобщи още министърът.  Изграждането на този скоростен път ще струва над 2 млн. лв. на километър при средна цена за останалите от около половин милион лева 

По повод публикации, че новите пътни търгове за 150 млн. лв. са били предрешени  и с нагласени условия, бе обяснено, че пътната агенция е избързала да пусне новите поръчки преди влизането в сила на новия закон, за да подсигури работа на бранша. АПИ обяви търга за избор на изпълнители за ремонта на 250 км пътища с европари по стария Закон за обществените поръчки на 1 април – две седмици преди да влязат в сила новите правила, които са съгласувани с европейската директива.

Министър Лиляна Павлова каза, че тръжните процедури са подготвяни от края на 2015 г. Тръжната документация беше готова, имахме и проектна готовност и "щеше да е грехота 2016 г. да бъде нулева за пътното строителство", обясни тя по повод решението да пуснат търга с прогнозна цена от 150 млн. лв. без ДДС по стария закон. 

За останалия размер от предвидения ресурс АПИ трябва да кандидатства с проекти за одобрение до април следващата година, допълни тя.

Средният срок за реализация на обектите, за които вече са сключени договорите, е между 24 и 36 месеца, съобщи Павлова. Ако няма обжалване на процедурите, изпълнението на строително-монтажните работи може да започне още през този строителен сезон.

Обектите, за които вече са подписани договорите, са изключително важни за пътната инфраструктура, подчерта инж. Лазаров и уточни, че става въпрос за участъци от втори и трети клас, които са в окаяно състояние и се нуждаят от ремонт.

До есента ще подготвим проектите за останалите обекти, с които ще кандидатстваме за финансиране, за да използваме есенно-зимния сезон за подготовка на тръжните процедури, информира той.

При спазване на всички срокове до 2018 г. може да имаме успешно приключили дейности по пътните проекти, подчерта министър Павлова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2641

1

ОФчар

09.05 2016 в 23:01

Ако е само "за да работел браншът", да не се абът и морят ;)