Атанас Семов: Ще станем или президентска, или ислямска република

Последна промяна на 24 юли 2014 в 19:31 5708 7

Атанас Семов

Този парламент сложи край на илюзиите за парламентарната демокрация в България. Вариантите са два - или ще станем президентска република, или ислямска.

Това каза юристът и заместник-председател на 41-вото Народно събрание Атанас Семов в предаването на БНТ "Още от деня", където бе гост заедно с Екатерина Михайлова.

Двамата коментираха перспективите пред политическия живот в страната след оставката на кабинета на Пламен Орешарски.

Михайлова каза, че застава зад идеята за парламентарна демокрация, но със силно променена конституция. Тя сподели още, че в бъдещето на страната вижда надежда и гледа към него с позитивизъм.

"Аз си мисля, че не е толкова черна перспективата. През тази година се появи едно ново поколение, което не желае да живее по този начин. Имаше хора, които не се съгласиха с това правителство, те създадоха напрежение, което бе подето от медии и интелектуалци", допълни Михайлова.

Тя каза още, че според нея една от най-важните промени, които трябва да се направят в страната, е тази в съдебната власт.

Семов от своя страна посочи, че реформата в съдебната власт не може да се извърши, ако не се промени първо политическата власт и именно от там трябва да се започне.

Той сподели и мнението си, че главният прокурор на страната трябва да се назначава от президента.

"Конституцията е като обувката - малка красива обувка на голям крак не става. Тази конституция не е за нашия манталитет, защото имаме колективна безотговорност", допълни Семов.

По повод предстоящите предсрочни избори той изказа мнение, че е възможно в следващия парламент да влязат само 3 партии, защото според него при по-висока избирателна активност Реформаторите може и да не преминат бариерата.

"Отлагането на свикването на Велико Народно събрание ни доведе до тази политическа криза. Сегашният модел ни доведе до това, че политическият живот стана корпоративен и търговски. Точно заради тези връзки се случи и това с КТБ", коментира още Семов.

Той подчерта, че според него големият въпрос не е КОЙ, а КАКВО: "Въпросът е какво ще направи служебното правителство, а не кой ще е в него. Същото се отнася и за следващото редовно правителство".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2014 в 21:37

Семов ми е "любимец" още от университета, когато ме скъса на изключително важния, но преподаван плашещо некомпетентно от него, изпит "Право на ЕС". SEMOFF, XODI NA KOR!

24.07 2014 в 20:58

//Сегашният модел ни доведе до това, че политическият живот стана корпоративен и търговски//

Ми какво му е лошото, само че стана рисков като всяко друго бизнес начинание, които има пари за трошене да ги дава на такива като Семов!!!

24.07 2014 в 20:45

И тоя ги яде жабетата, дрънка глупости , СЕГА СЕ ОБЪРНА.

24.07 2014 в 20:25

Ама иначе сме си съветска республика...

24.07 2014 в 20:15

Рядко тъпа личност е тоя Семов.

24.07 2014 в 20:13

Уважавам мнението на Атанас Семов,не само заради неговия баща.Уважавам мисълта в академичния смисъл на анализ за действителното състояние на държавата,Бих искал да попитам, каква беше връзката с Яне Янев и фарсовия проект на тяхната колаборация.

24.07 2014 в 20:09

ТОЯ ТЪПАНАР ПАК ЛИ СЕ ПОЯВИ. ДА СЕДИ ДА ЧЕТЕ НА БАЩА СИ ТВОРЕНИЯТА - АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ напр. И ДА СИ ТРАЕ. СТИГА Е НОСИЛ ИБРИКА НА ИБРИКЧИЯТА ЯНЕ ЯНЕВ