Бъчварова прави зоополиция

Последна промяна на 02 юли 2015 в 10:35 3544 19

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е направила първата стъпка към създаването на зоополиция.

Това обяви на брифинг в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Бъчварова е разпоредила да се създадат звена от полицаи, които да разследват престъпленията срещу животни.

„Министърът на вътрешните работи създава организация за определяне на работата между служители от МВР-София и областните дирекции за работа по досъдебните производства, свързани с престъпленията за жестокост спрямо животни, както и престъпленията, когато гражданин е упражнявал контрол над животното си и то е нанесло вреда“, обясни евродепутатът.

Той цитира статистика, според която за 2012 година регистрираните престъпления спрямо животни са 103, а разкритите - 21. За 2013 година са регистрирани 180 такива, престъпления, а 30 са разкрити, за 2014 година 181 престъпления и 31 разкрити.

По думите му има нужда от такова звено, което да действа по-организирано. Радев посочи, че новата полиция ще използва човешкия ресурс на МВР.

Това ще са униформени полицаи, които и в момента служат в МВР и просто ще минат специализация. Евродепутатът обясни още, че в общинска дирекция ще се има по един разследващ и един униформен полицай.

Цвета Караянчева от ГЕРБ допълни, че ще бъде подписано споразумение между МЗХ и МВР за създаването на зоополиция.

Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи" заяви, че НПО-то ще съдейства на властта с обучение и подпомагане на координацията на звената.

„Тревожна е статистиката до момента за разкриваемостта на престъпленията спрямо животни, но съм убеден, че след създаването на зоополиция това ще се промени. Оттук нататък цялото ни общество трябва да съдейства за нормалната работа на зоополицията", категоричен беше той.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2015 в 17:07

Не мога да разбера претенциите на българския народ, че бива убиван, краден, изнасилван, и пр. - нали гласувахте за ГЕРБ? - от ГЕРБ никога не са крили, че за тях живота на помиярите е по-важен от живота на бабите и ддовците по селата.
Какво искате - да има полиция по селата ли?
Глупости, нека да ви крадат и убиват.
Да живее ГЕРБ и наесен пак да гласуваме за техните кандидати!

02.07 2015 в 16:56

Що за дивотия е това?Зоополиция?
А българите по селата? Тях кой да ги пази?
Не вижда ли Бъчварова, че зрее етническа вражда?
Бъчварова не си е на мястото като министър.
Да се маха веднага.

02.07 2015 в 15:14

Не смятате ли, че полицията трябва първо да покаже способност да се справя с престъпленията срещу хора и със защитата на техните законни права, за да сме сигурни, че ще защитава и животните? Ще чакаме резулатите от работата на новата полиция. Дали по същия начин ще обработва жалбите и заявителските материали и какъв ще е процента на разкриваемостта на убийците, побойниците и изнасилвачите на животни?

02.07 2015 в 14:55

Глеми разбирачи, големи коментари.
Тъй кат гледам, има толкова безделнци из тоя форум, дето си упражняват пръстчетата в безмислено тракане по клавиатурки, че скоро животните ще почнат да бачкат и да плащат социални осигуровки вместо вас.
Зоополиция има из всички цивилизовани страни, инак мърлячите като вашите роднини и приятелчета, си разкарват некастрираните копелдаци из улиците и замърсяват, а дядовците ви развъждат котки из входовете на глутници и разнасят зарази, това също е нехуманно отношение към животните, те не са виновни за малоумията.
То и сега можете да пишете жалби, ама не пишете. Пишете по форумите, щото сте анонимници.
А, да не забравяме, в цивилизованите страни за боеве с животни се лежи по няколко годинки у зандана. Много е добре да се прилага тоя челен опит и у нас, щото петлите и кучките няма как да си "оттеглят" показанията.

02.07 2015 в 14:53

WTF, по принцип няма да възразя срещу нищо от казано по-долу от теб, отчасти защото съм съгласен с част от него и отчасти защото споделяма правото ти да имаш своя позиция.

Да, това че не сме дорасли за нещо не значи, че не трябва да се стремим към по-добро, но в същото време не можем да сложим каруцата пред магарето (няма да е нито логично, нито практично, нито хуманно спрямо каруцата, нали?).

Зоополиция? Ок, звучи добре откъдето и да го погледнеш. Навява асоциация за грижа, хуманно отношение, права и отговорности, ред. Не звучи зле. Но.. сега нека да се върнем в реалността и да видим как всичко около нас функционира. А то не функционира, или поне не така, както се предполага от него. Паралелът, който направих с "другата" полиция, съвсем не беше игра на думи, беше опит да провокира обективност.


Както и да е, това, че аз имам правото да съм скептичен не отмена правото на друг да е ентусиазиран.

С едно друго нещо, обаче, не мога да се съглася. В един момент от твоя пост ми се стори, че обвързваш вегетарианството с представата за особен вид благородство. Те с това, обаче, ми е малко трудно да се съглася. Може и да не съм те разбрал правилно, но ако съм прав, ще ми е интересно да разбера защо мислиш така.

02.07 2015 в 14:15

WTF какво е това "go vegan", че си за него? Някакво движение ли е, секта ли е, политическа партия ли е? Обясни ни, да знаем...

02.07 2015 в 14:08

Честита ни нова институция, с нашите пари, без ясни правомощия, с прехвърляне на топката и това при положение, че имаме 60 000 полицаи. В друг сайт пишие как полицията не се намесвала при разграбването на завод край Чирпан от цогани...защото си имало било охранители и ги било страа. Нямам думи.

02.07 2015 в 14:04

Приватизират болници, за да убиват хората, а харчат за зоополиция, за да бранят животни. Това и Оруел не може да си го представи.

02.07 2015 в 14:00

Mendi, ничий живот не струва повече или пък по-малко.
Има си борба и за хуманно отглеждане на стопански животни. Но агънцата не ги тровят, не ги умъртвяват с ритници, не агонизират дни, седмици, месеци наред, докато намерят смъртта си, нали?

От друга страна, ок, аз съм за: GO VEGAN, mother f*ckers! :)
Но и за това не сме дорасли, нали Reid? Ами то в БГ-то и чужденците бием, та и за това не сме дорасли, ми дай да се гръмнем дружно, защото като не сме дорасли за нищо, да си стоим в кочината и да си серем в чиниите, нали?

Я се хванете малко у ръце, хора! Имаше ли подписка с/у фермата за норки в С. Загора? Имаше! Има ли все повече млади българи вегетарианци? Има! Хайде хора, така се почва, ще стигнем и до другите проблеми, та барем станем едно по-цивилизовано и хуманно общество.

А към трите хикса няма да се обръщам изобщо: там просто няма мозъчна дейност. Мисля, че това е нов вид будна кома, но не с физиологичен произход, а на социална основа. Такива зомбита просто нямат оправяне, та тях просто ще изчакаме да си умрат от собствена смърт. Нали знаете, като не ги храним и ще се гътнат.