България иска да стане основна транзитна страна за природен газ

Последна промяна на 05 януари 2016 в 09:41 2059 2

Снимка БГНЕС, архив

България иска да стане основна транзитна държава за природен газ за Югоизточна и Централна Европа благодарение на проекта за газохранилището „Балкан“, което се планира за бъде построено недалеч от град Варна. Това е заявил в интервю за Deutsche Welle българският премиер Бойко Борисов.

Според проекта природният газ трябва да постъпва в хранилището от Русия, Азербайджан и Туркменистан, а също така и от румънски и български залежи. Според Бойко Борисов проектът и неговото финансиране се разработват от правителството на България съвместно с Европейската комисия, съобщава "Фокус".

Според българските власти строителството на газовия хъб, ще способства за частичната диверсификация на доставките на газ в страните от ЕС. От газохранилището, което ще бъде построено в близост до Варна, „синьото гориво“ ще отива в България, Румъния и Сърбия, а още около 43 милиарда кубометра се планира да достигат до Централна Европа.

Според проекта газта трябва да постъпва в хранилището от Русия, Азербайджан и Туркменистан, а също така и от румънски и български залежи. Според Бойко Борисов проектът и неговото финансиране се разработват от правителството на България съвместно с Европейската комисия.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2016 в 15:05

Сметката е без кръчмаря. Борисов е като гладната кокошка, която сънува просото, а него все го няма.

05.01 2016 в 09:48

Гладно прасе транзитни такси сънува.