България постави условия, за да пусне Македония в ЕС

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2019 в 12:56 4478 1

България ще подкрепи Северна Македония за членство в Европейския съюз, но при определени условия. Това стана ясно по време консултативна среща при президента Румен Радев, посветена на двустранните отношения.

„Следва правителството да предприеме екстремни мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, който да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължителни условия за членство“, бе категоричен Радев.

В срещата участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, депутати и проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената експертна комисия по спорните исторически и образователни въпроси между София и Скопие.

Политиците се обединиха около подобна позиция. Премиерът Борисов каза след срещата, че членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може да се случва за наша сметка, като се прекрои историята.
Борисов допълни, че Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия е свършила много и добра работа. По доста неща, които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да се постигне съгласие, то е факт. Проф. Ангел Димитров обаче смята, че преговорите са безрезултатни и разочароващи.

„Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора“, допълни Борисов. Спъването на Македония по птя й към ЕС от страна на България ще влезе в историята, а нашата страна не го иска.
„Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат (Скопие – бел. ред.) да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето“, бе категоричен премиерът.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов изрази същото мнение. „Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас“, посочи той. И настоя да се заложат ясни условия в самия процес и за насрочването на междуправителствената конференция, която да достигне до категорични резултати. „Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило“, допълни Каракачанов.

На срещата се е коментирало и че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС. „Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС“, посочи Каракачанов.