БХК поиска оставката на Борисов заради "провала на съдебната реформа"

Последна промяна на 14 декември 2015 в 11:33 2485 10

Премиерът Бойко Борисов.

От Българския хелзинкски комитет (БХК) поискаха оставката на министър-председателя Бойко Борисов.

Това стана с писмо, изпратено лично до премиера, в което се казва, че дължи оставка заради провала на съдебната реформа.

"Съдът е значително по-важен от правителството, на което сте началник, а независимостта му е несравнимо по-важна от интересите, които олицетворявате. От нея зависят правата на лицата в България. Лицата зависят от своите права, а България зависи от лицата. Ето защо, България зависи от независимия съд", пишат още от БХК.

"Тъй като в качеството си на министър-председател след провала на съдебната реформа не сте носител на лице, а на пародийна маска, нямате право да продължавате да представлявате гражданите", допълват още защитниците човешките права.

Публикуваме цялото писмо на БХК до премиера Борисов:

Настоящето искане е заради провала на съдебната реформа, за която бяхте поел пред българските граждани ангажимент, на който изменихте – в случай че някога е бил действителен, в което всъщност няма основание за доверие. Категорично дължите да подадете оставката си.

Съдът е значително по-важен от правителството, на което сте началник, а независимостта му е несравнимо по-важна от интересите, които олицетворявате. От нея зависят правата на лицата в България. Лицата зависят от своите права, а България зависи от лицата. Ето защо, България зависи от независимия съд.

Тъй като в качеството си на министър-председател след провала на съдебната реформа не сте носител на лице, а на пародийна маска, нямате право да продължавате да представлявате гражданите – лицата, чиито права са застрашени вследствие Вашия провал или отказ да изпълните ангажимента си за съдебна реформа.

Намираме за неприлично, че сте министър-председател на България. Това, разбира се, винаги е било така, откогато сте в тази позиция, но днес има и основание да Ви бъде посочено. Вие бяхте заснет в игрален екип на футболно игрище, докато в парламента се разиграваше гласуване, което за момента погубва възможността правата на лицата да заемат следващото им се място, като осуетява независимостта на съда и така застрашава страната.

При избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС БХК още на 14 юни 2013 г. поиска оставката на премиера Орешарски заради срив на демокрацията, като форма на държавно управление и парламентарната република, като форма на държавно устройство. След като съдебната реформа, която трябваше да поправи тази щета, бе подменена, днес отново сме в условия на срив.

В лицето на протести на съдии в тоги на открито може би и у Вас се прокрадва разбирането, че България изживява криза на правовия си характер и отговорността за това е Ваша, доколкото сте заел отговорната за това позиция. Ако на тази позиция сте безсилен или недобросъвестен да изпълните обещанието за съдебна реформа, не е следвало да заемате тази позиция. Тъй като обещанието жалко се срина – доколкото е било обещание, а не лъжа – не следва да заемате тази позиция нито сега, нито занапред.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2015 в 17:36

Защитниците на онзи „електорат“ се ежат на любимеца на същия електорат... Има нещо сбъркано в тази картинка.

14.12 2015 в 13:00

Баси, тея от БХК не знаят ли, че ако се обявят против някого същият незабавно става симпатичен на хората?
Сладурчета :)

14.12 2015 в 12:55

Корумпираните политици ги е страх че ако съда стане независим ще ги подгонят тях самите за техните кражби.

14.12 2015 в 12:43

Множество продажни дегенерати искат оставката на един продажен дегенерат.

14.12 2015 в 12:00

OFFNEWS,

скрийте по-бързо тая новина, че така още повече дискредитирате "протестите" и чичко Сорос ще ви резне грант-чето.

С най-добри чувства и без ирония.
anton

14.12 2015 в 11:54

Поредният гнусен опит да се дискредитира справедливия гняв на хората, които искат промяна. След тези олигофрени, сигурен съм и воленчо ще ревне да защитава реформата. Ей така се клепат добрите намерения.

14.12 2015 в 11:46

Мурзилките отново в шизофренен ступор!
До вчера искаха оставка на тиквочев, а сега или са на амбразурата в негова защита или посрано мълчат.
Жалки амеби.

14.12 2015 в 11:44

Ние, като народ, на няколко пъти изпуснахме шанса промените да вървят в посока на истински демократично и справедливо общество. СЕГА Е ВАЖЕН МОМЕНТ, КОЙТО НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОПУСНАТ. Всеки, който иска справедливост, независимо от политическите си пристрастия, трябва да подкрепи усилията за реформа. Защото сага е "демокрация" за шепа ниско ниво хора с трохи за слугите им.

14.12 2015 в 11:41

Това да не е някаква шега?

14.12 2015 в 11:40

.

Това не беше ли НПОто издигнало един убиец на българско дете за човек на годината ?