БХК призова Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка

Последна промяна на 07 юни 2018 в 13:32 24568 3

Да се разграничи от изказванията на съпругата си публично или да подаде оставка. Това поискаха три организации от вицепремиера Томислав Дончев.

Българският хелзинкски комитет и сдруженията "ДРОМ" - Видин и "Ларго" - Кюстендил днес му изпратиха отворено писмо с копие до медиите, възмутени от антиромските изявления на Светлана Дончева.

Те цитират с възмущение нейната забележка във Фейсбук от 5 юни, според която "морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“. Публикацията беше докладвана и изтрита, но последваха още две.

„Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора - пише Дончева в първата. - Не ме страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания.

Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години“.

Втората гласи:

„Морковът и тоягата“ е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са  престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани.

"Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата. Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение?

Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо държавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро, за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци? Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение! И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет“.

Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски, пишат от трите организации в отвореното си писмо днес и допълват, че "те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда".

Те смятат позицията на съпругата на вицепремиера за "недопустима в една правова и демократична държава, каквато България декларира да бъде. Изявленията ѝ са в разрез с демократичните принципи на равенство и недопускане на дискриминация и са потенциално противоправни".

Пишат още, че думите ѝ подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват "приемливостта" на подобно насилие.

Обръщат се към Дончев с искане:

"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България; провал, материализиран в назначаването на Валери Симеонов, лидер на партия с подчертано антиромски политики, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, както и материализиран в бойкота от страна на мнозинството ромски организации на срещата на 29 май 2018 г., посветена на ромското включване, която бе част от програмата на от българското европредседателство.

Като се има това предвид, в случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си"

От кабинета на вицепремиера не са коментирали писмото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2125

3

zuljin

07.06 2018 в 15:06

Единственото място където може да бъде интегриран мангала е на 2м под земята.

1324

2

Шопа

07.06 2018 в 14:47

Не че не са прави.

769

1

Dafack

07.06 2018 в 14:18

Българският Х**ки Комитет!