Близнашки: Питах службите дали са подслушвали протеста. Отговориха: Няма такива данни

Последна промяна на 06 февруари 2015 в 15:48 3624 7

Подслушването на протестиращи срещу кабинета Орешарски е извършено в разработката с кодово название "Червеи".

Исканията на "Протесна мрежа" за пълна прозрачност на дейността на МВР и разсекретяване на данните за СРС-та срещу участници в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски датират от първия ден, в който встъпи в длъжност проф. Георги Близнашки като служебен премиер.

Потърсихме за коментар бившия служебен министър-председател и бившия вътрешен министър Йордан Бакалов, за да изясним има ли прилагани СРС-та срещу участниците в протестите, колко са разрешенията за използването им, както и главния въпрос: КОЙ е наредил да се подслушват журналисти и протестиращи, участвали в митингите?

Бившият служебен премиер Георги Близнашки заяви пред ОFFNews. bg, че не би искал да коментира разработката с кодово название "Червеи", защото в настоящия момент няма конкретни данни какво точно съдържа тя. Той припомни, че още в първите дни като служебен министър след среща с участниците от "Протестна мрежа" е разпоредил проверка и е задължил службите да предоставят информация - има ли разработки и прилагани ли са СРС-та спрямо хора, участвали в антиправителствените протести, но отговорът, който получил, е: Няма такива данни. Възможно е такива да са били обстоятелствата и наистина да е нямало конкретни данни в този момент. 

Потърсихме и за коментар бившия вътрешен министър Йордан Бакалов.В началото на септември 2014 година от "Протестна мрежа" изпратиха писмо до него с искане да се извърши проверка подслушвани ли са техни активисти.

Г-н Бакалов от вчера по неофициална информация стана ясно за нова разработка с кодово название "Червеи" , реализирана от службите, но догадките, че са прилагани СРС-та срещу журналисти и активисти на протестите датират от времето, в което Вие бяхте министър. Защо резултатите от проверките тогава не видяха бял свят?

Вярно е, че още първия ден, когато встъпих в длъжност, обещах и действително разпоредих проверка към всички Областни дирекции на МВР. Според обобщената справка, която ми предоставиха, стана ясно, че няма данни за прилагане на СРС-та срещу граждани, участващи в протестите, че не са провеждани оперативно издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет.

И според тези данни вие заявихте, че няма подслушвани журналисти, протестиращи. Категоричен беше изводът дори, че няма прилагани СРС-та нито срещу активисти, нито срещу служебния премиер, който преди да встъпи в длъжност също участваше в митингите....

Не казах, че не са били подслушвани, а че липсват конкретни, оперативни данни. Това са две съвършено различни. Месец по-късно отново след среща с "Протестна мрежа" насрочих втора проверка, по-обстоятелствена - на Инспектората на МВР на 6 ноември. Удължих срока й два пъти, но до края на мандата така и не се стигна до обобщена справка.

Сега разбираме обаче, че съществува разработка "Червеи", реализирана от службите. Това може ли да е резултат от втората проверка по време на вашия мандат?

Вие го казахте. Аз ще замълча, защото не съм запознат с данните, които оповести ген. Атанас Атанасов...Все пак нали не очаквате, че за 3 месеца може да се свърши всичката работа във вътрешното ведомство.

Т.е. разработката с кодово название "Червеи" е вследствие на втората проверка, която разпоредихте...

Да, речем, че е така. Ген. Атанасов може да даде конкретни данни в настоящия момент, аз не съм във властта. 

Стана ли ясно обаче от сигналите, които получавахте тогава: Кой е наредил да се подслушват активисти на протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски, както и журналисти?

Нали не очаквате да кажа конкретни имена, но ако разсъждаваме логически, е ясно кой би могъл да бъде поръчителят и от коя политическа сила. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2015 в 15:16

Внимание във форума – Тролове в акция ! ! !

09.02 2015 в 09:45

Абе стига с тези глупости?!?
Подслушвал ги някой?
Ами те имаха ли разрешение да повръщат и серат по жълтите павета и кога ще кажат колко им платиха???
Имаха ли разрешение да нападат централата на АТАКА и да хвърлят камъни,тези дроги.Защо мълчите всечке като прокажени!!!

07.02 2015 в 15:02

Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г.
https://frognews.bg/news_76264/CHugunenite-komunisti-Plevneliev-i-Bliznashki-prez-1987-g

06.02 2015 в 19:20


АБЕ НЯМА ЛИ НЕЩО НАИСТИНА ВАЖНО ЗА ВАС.......ТА 99% ОТ НОВИНИТЕ СА ПОСВЕТЕНИ НА.....“ПОТРЕСНА МРЕЖИЧКА“.....НАЛИ ВЕЧЕ С ВЪВ ВЛАСТТА............МА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ПЛАТЕНИТЕ “ХАМЕРИКАНСКИТЕ МЕКЕРЕТА“..........КОЙ ДА ГИ ПОДСЛУШВА..И ЗАЩО!?!?!

ТА ТЕ ОБИКАЛЯХА ДЕНОНОЩНО ВСИЧКИ ...МЕДИИ КОИТО РАБОТЕХА И НАДУВА ФАЛШИВИЯ МЕДИЕН БАЛОН.....

АКО НЯКОЙ Е ИСКАЛ Е ТРЯБВАЛО САМО ДА ВКЛЮЧИ Я ТВ, Я РАДИО...ПОСТОЯННО ВЪРВЯХА ТЕХНИТЕ НЕБИВАЛИЦИ:)))))

РАЗБРАХ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СЕ ЛЕКУВАТ ОТ ..ХЕМЕРОИДИ..ОТ ПОСТОЯННОТО СЕДЕНЕ ИЗ СТУДИЯТА.:))))))))

И В КРАЙНА СМЕТКА......НАЛИ ВЕЧЕ СТЕ ПОЧТИ..5 МЕСЕЦА НА ВЛАСТ...ЩО НЕ ИНФОРМИРАТЕ ЗА ПРЕКРАСНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ НЕВЕРОЯТНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА....СЪВЪРШЕНИТЕ:)))))))))
ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ЦВЕТЯ И РОЗИ...АМБРОЗИЯ ТЕЧЕ ОТ ЧЕШМИТЕ..

АЙДЕ СТИГА ТОЛКОВА...СЕГА ЩЕ ИМ..ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА..ЯЗЪК ЗА ПИСАНЕТО МИ......НО....ЛУД..УМОРА..НЯМА:))))))

06.02 2015 в 18:59

Плашиклечков18:53 06 фев 2015
Извинен си. Надявам се няма отново да погълнеш върнатото с мисълта, че е двойна преварка.

06.02 2015 в 18:53

Моля, не споменавайте името и не давайте снимки на гнусари и ренегати като фалшификатора на подписи Близашки. Имайте милост! Извинете, но отивам да повръщам...

06.02 2015 в 16:25

Добре, че не са му отговорили: "Какъв протест?"