Близнашки: Случаят с разследването на президента е скандален

Последна промяна на 21 май 2014 в 08:30 3114 10

Случаят с разследването спрямо президента Росен Плевнелиев е повече от скандален, защото става дума за един сценарий, който е в ход още от миналата година, когато той зае страната на протестиращите граждани.

Това каза в интервю за Нова телевизия професорът по конситуционно право Георги Близнашки.

По думите му това е поредната провокация спрямо държавния глава и в основата му стои задкулисието. „Това е противоконституционно, защото тези органи би трябвало да имат елементарна правна култура и да знаят, че президентът е политически неотговорен – не могат да се извършват никакви разследвания спрямо него”, категоричен беше експертът.

Според проф. Близнашки е правилно, че главният прокурор се е усетил навреме и е сложил "край на този фарс". „Скандалът е огромен и ще придобие международен отзвук”, категоричен беше той и уточни, че главният прокурор е решил да си спести този скандал.

Пред БНР зам. главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че не вижда укоримо поведение в прокурора от Софиска градска прокуратура, който е разпоредил проверка по сигнала на Николай Бареков. "Личното ми мнение е, че наблюдаващият прокурор не е превишил своите права. Той е разпоредил само снемане на обяснения от Николай Бареков и е изискал писмени доказателства от него. Не виждам нищо укоримо в тези указания", коментира Сарафов. Той каза, че проверката е отменена от Върховна касационна прокуратура, защото "неволно или не обхватът на проверката е разширен от ДАНС". Според него обаче от ДАНС не са нарушили Конституцията или закона като започнали да разследват президента, защото в сигнала имало данни за нарушения от други лица. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2014 в 19:16

А,не може ли на тази среща Президента да е защитил /управляващите/ или по дипломатичен начин да е омекотил безумния скандал ,който направиха БСП с крясъците си за отнемане на лицензите, нещо което знаят че не могат да направят без доказателства за злоупотреби. И ,на някой дойде ли му на ум ,че от президента нищо не зависи /за ЕРП става въпрос/,че да го обвиняват в държавна измяна . Това е поредното шумно медиино облъчване поръчано от една корпоративна групичка. Още от миналата година същата тази групичка се чудят какъв долнопробен скандал да му скалъпят! ..А,що се отнася до ЕРП, да им извадят всички измами ,и да ги почват по съдебен ред,а не само шум да вдигат, предизборно за пред бабите!

21.05 2014 в 18:47

Скандално , е меко казано ! 4-5 човека в тази държава си позволяват да вършат абсолютни беззакония и върховния съдебен орган - прокуратурата, ги защитава ! Има ли на къде да дълбаем дъното ,още ! От миналата година от април - май другарите /сега управляващи/ са почнали ! Анархията е пълна,овцете пак нищо не правим !

21.05 2014 в 16:08

"Професор"Балкански Имбецилов

21.05 2014 в 12:01

Станчева, благодаря за споделеното прозрение.
Барем и някоя друга лампа освен моята светне.


21.05 2014 в 11:36

НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ СТАНИШЕВ
Той не ви е виновен! Не ви е виновен нито Станишев, нито Путин, Първанов, Бойко Борисов, Бареков, нито Любен Гоцев и цялата останала мафия, турска, българска или руска. Те правят само това, което всички комунисти най-добре знаят да правят – да лъжат, да крадат и ако трябва да убиват, макар че днес те го правят селективно хирургически и не масово. Надявам се тия истини вече са проникнали в мозъците на всички. Днес те се къпят в политическо удоволствие да нямат никой, който да им оспори властта, да им потърси отговорност или да ги даде на съд.

Агонията на един политически малоумен народ продължава. Едни го приписват на страха от комунизма, но в това че продължава цели 22 години няма логика. Други го приписват на липсата на гражданско общество, на липсата на лидери или страха за насъщния. Причини много, но те всички приличат на евтини оправдания, защото нищо, ама буквално нищо в закона не дава на комунистите права за толкова дълги своеволия. Тия права им ги даваш ти, драги българино, ти, който предпочиташ да пратиш децата си в чужбина, вместо да излезеш на улицата и да кажеш какво искаш; ти, който наблюдаваш безучастно как една бандитска прослойка, скулптирана по комунистически модел, те кара да живееш зад железни врати и решетести прозорци; ти, който си плащаш безропотно подкупите или правиш компромиси с истината – така, както те искат; ти, който нямаш дори и един опозиционен вестник, дори и една партия, идеология или организация, която да защитава правата ти! А всичко това ти го позволява законът, с други думи законът е на твоя страна.

Ако законът ти дава всички тия права, защо тогава ти е виновен Станишев и цялата му чета негодници? Ако още не ти е ясно - те са това, което са били, са и ще бъдат. Ако не ти е ясно, че театърът, който разиграват, е направен за политически малоумници като тебе, значи че си го заслужаваш. И те ще разиграват театъра си дотогава, докато ти си позволяваш да стоиш с отворена уста и да лапаш мухи.

И дотогава, докато не ти дойде акъла, ти ще живееш в територия с някакво население, но не и в Отечество, защото те отдавна са ти отказали Отечеството – както на тебе, така и на децата ти!

Не, народе мой, с такъв народ не се обичаме! Такъв народ обичат само кредитните милионери!
Николай Флоров

21.05 2014 в 09:52

Незнм защо се коментира темата просто идиота започнал разследването трябва да се уволни за некадърност.

21.05 2014 в 09:38

Нищо кой знае какво няма - да не би да е свещена крава?

21.05 2014 в 09:23

Балкански - ти безидейно, манипулирано, неграмотно същество. Слез на земята и излез от схемата - "ние" или "те", "тези" срещу "онези". За щастие все още има закони в тази страна. Щом е казано, че президента не може да се разследва - значи НЕ може. Щом на някого не му отърва има начин записан в Конституцията и той не включва Парламентарни комисии, а ясно е разписано как става. В парламента се гласува с квалифицирано мнозинство от 2/3+1 от народните представители. Останалото са болни амбиции на болни мозъци. На мен не ми харесва правителството поне по 20 причини. Но уви работи си. Против интересите на страната. Против законите на ЕС в полза на трета страна продава националния интерес, приемайки невъзможни и крайно неизгодни условия по Южен поток.

21.05 2014 в 09:17

Четвъртокласник Балканчооо харесай си коментара, че няма кой да го направи иначе :(

Направо ми става жал. Все едно гледам мозъчно изостанало детенце, опитващо се да отвори бурканче.

21.05 2014 в 08:51

Еми изплюха камъчето: "...когато той зае страната на протестиращите граждани" (няколко десетки "умни и красиви"), както се вижда - срещу "непротестиращите" граждани (всички останали).

И сега какво излезе - че ПлEVNалиев е взел страна, и то на едно кресливо малцинство, срещу волята на българския народ, изразена категорично на последните парламентарни избори?

За нерегламентираните контакти с EVN има създадена комисия в НС, която ако не получи някакво обяснение, може да сезира прокуратурата за изясняване на случая.