Боил Банов: Можехме да загубим още от такси, ако бяхме обжалвали за Ларгото

Последна промяна на 25 ноември 2019 в 10:28 1796 5

Министърът на културата Боил Банов излезе с ново тълкувание по скандала с Ларгото. Според него държавният интерес е бил защитен, въпреки че министерството пропусна срока за обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС), и така се отказа от претенциите си за 754 хил. лв. неустойка на изпълнителя за забавения и некачествен ремонт на античния комплекс в сърцето на столицата. Допълнителен "бонус" е, че МК трябва да плати 73 хил. лв. съдебни разноски за водените на първите две инстанции дела.

"Ако не беше този злонамерен акт (с пропуснатия срок), за да бъда натопен аз и да бъде унизено Министерството на културата, можехме и още да загубим такси, за да продължи делото на трета инстанция", изчисли Банов пред Нова тв. 

Според него от обжалване не е имало смисъл, защото на първите две инстанции МК загубило, а ВКС щял да изследва само спазването на процедурата, а не да анализира какво се е случило, и "тази трета инстанция нямаше да промени нищо". 

Днешните констатации са в пълно противоречие с твърдението на министъра, че пропускането на срока и необжалването е злонамерено и затова материалите са предадени на прокуратурата. 

Банов обаче не смята да подава оставка. "Считам, че моят екип е много сериозен и качествен. В последните две години и половина работата ни го доказва. Това, че вътре може да има "гнили ябълки", може да го има и във всяко семейство. Моята работа е като ги открия, да ги изведа от структурата на министерството", коментира министърът. 

Скандалът с Ларгото избухна след разкрития на евродепутата Елена Йончева. „Случаят “Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България и как тези, които са замесени, биват покривани, а тези, които подават сигнали, биват игнорирани. Не говоря за личността на Боил Банов, но този скандал показва как всъщност функционира управляващата система на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки и се правят договорки, които са в ущърб на българските граждани“, коментира по-късно тя.

В началото на тази година Йончева пycнa автентични зaпиcи, oт които cтaвa яcнo ĸaĸ по времето, когато е бил зам.-министър, Боил Банов дaвa ясни инcтpyĸции да се подправят документи, за да се опрости на изпълнителя на ремонта на Ларгото над 750 000 лв. неустойка.

Тогава основното оправдание на Банов бе, че не се е опитал да ощети държавата, защото министерството води дело за неустойка по случая и най-вероятно държавата ще го спечели. Както стана ясно обаче, министерството изненадващо е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец губи безвъзвратно огромната сума за заради забавянията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

857

5

ЛАФЪРДИЕВ

25.11 2019 в 14:47

И що ли Светио синод ми назначи тез некадърници в юридическия отдел..
Да ми прай сега тез злонамерени актове и да топи тоз добричък министъркинин тъй злонамерено..
Боже, боже.. Вересиите боже.. Що ни ги остави, кат та отказахме да си българин..

857

4

ЛАФЪРДИЕВ

25.11 2019 в 14:44

Ма то кво са 700 хиляди за бюджето на министерството, бе..
Важното е, че къде 15 000 лв такси спестихме..
Ний сме ларж, ларж, ларж..
Само дето тротинетките и пълните пешеходци си позволяват да ходят по ларгото ми.. Та ми го повреждат..
Щото то със стиропор за милиони ний го съградихме....

5996

3

мнение от IP

25.11 2019 в 13:50

Шизофренията вече е масово явление по високите етажи на властта. Значи защитил ни е интереса, защото е завел дело, което може ще спечели. Обаче някой го саботира и изпуска сроковете за обжалване. Но пък така е по-добре, защото само такси щяло да има и делото пак да е загубено. Тоест????

4821

2

aviatora

25.11 2019 в 13:05

В цивилизована държава щеше да си върнеш откраднатото до стотинката, но за да те държат отново има съучастие с главната мутра...

1534

1

Общинар

25.11 2019 в 12:29

Архинаглец, протеже на Христо Мутафчиев, другият крадец!