Борисов и Горанов на среща с шефове на МВФ и Световната банка

OFFNews Последна промяна на 30 май 2015 в 15:49 3372 8

Снимка Министерски съвет

Борисов и Горанов на среща с шефове на МВФ и Световната банка

"Работим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната. В първите 6 месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), която се проведе в Министерски съвет днес. В срещата участва и министърът на финансите Владислав Горанов. Пред вицепрезидента на Световната банка за Европа и Азия Лаура Тък, директора на Банката за Европа Мамта Мурти и директора на МВФ за Европа Пол Томпсън, Борисов очерта усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за провеждането на ключови реформи.

„Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 милиарда лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече“, посочи Бойко Борисов. Премиерът подчерта важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където беше намерен добрия баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

„От изключителна важност са реформите в съдебната система, здравеопазването и образованието. Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони. Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България – всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа“, заяви Бойко Борисов.

От своя страна вицепрезидентът на Световната банка Лаура Тък подчерта, че оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори. „Тук сме, за да подкрепим Вашата програма. Готови сме да Ви подпомогнем в подобряването на междуинституционалните отношения и повишаването на ефективността на публичните разходи. Имаме добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. Световната банка е готова да подкрепи усилията Ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа“, заяви Лаура Тък.

По време на срещата беше обсъдена и темата за избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Министър-председателят увери представителите на МВФ и СБ, че се полагат максимални усилия новят управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. Борисов изрази увереност, че този процес скоро ще бъде финализиран.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.05 2015 в 08:04

Спирит, те за шеф на БНБ гласят едно посредствено чиновниче точно от тези институции.

31.05 2015 в 07:01

1. Каква работа има един Премиер (избранник на един народ) да се отчита на някакви кърлежи - представители на Частна институция?
2. Колко трябва да си прост, че кърлежите са дошли, за да чуят "Работим за....", "Полагаме усилия в посока на...", "Създадохме звено за ..."?
3. А те всъщност защо са дошли? За да слушат общи приказки?

Защо обаче трябваше да има такава среща.Аз тези като ги видя и настръхвам,особенно Томпсен.Не знае ли примиера,че където са отишли само пепел остава...Или дойде време да изгорим и ние...?

31.05 2015 в 02:07

До OFF,:::ОФ,АМАН ОТ ДЪРВЕНИ ПРОСТАЦИ ФИЛОСОФИ.ЕЙ, ЗАБЛУДЕНИЯ ВСИЧКО Е ОДОБРЕНО ПОХАРЧЕНО А ТИ И 99% БЪЛГАРИ ДУХАТЕ " СУПАТА".ЩО ЗА ПАСМИНА СТЕ ЗАСПАЛА?

31.05 2015 в 01:22

sos с това писание ти се представяш като много по-тъп дори от средния читател тук. 16-те милиарда заем консолидира съществуващи задължения и финансира бюджетния дефицит малоумнико. Освен това тия 16 милиарда дори не са одобрени от парламента. Парламента одобри консултантски договор с банка, която да ни помага следващите няколко години за управлението на дълга, койот би могъл да достигне 16 милиарда......радко тъп си.

30.05 2015 в 23:56

Всеки ден открива "метро магистрали тангенти"? Дебелогъзия ги стро нощем,а денем ги открива.тоя ПОЛУНОРМАЛЕН идиот е за лудница или за затвор.нов заем защото окраде стария от 16 милиарда.защо още търпите тая мутра?

30.05 2015 в 21:11

Лоша работа работа. Да не би някоя друга финансова институция в България да е на път да вирне краката? А може би е енергийната система?

30.05 2015 в 16:35

Доди ли времи да са връщат вечи?
Чи га ги опукаа 16млрд?
Ибахти бързацити!

30.05 2015 в 16:06

Нов кредит?