БСП против проучвания за въглищен газ в Добруджа

Ивайло Анев Последна промяна на 03 септември 2014 в 13:41 1448 13

Снимка Ивайло Анев

Водачи на БСП листи скочиха срещу разрешението на МОСВ за проучване и търсене на въглищен газ в Добруджа.

След като стана ясно, че има разрешение, подписано от служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова, в което тя дава съгласие за проучвания за въглищен газ в блок "1-1 Вранино", много граждани стартираха организирането на протести.

Водачът на листата на БСП в град Велико Търново Антон Кутев посочи, че за да се правят такива проучвания, е необходима информационна кампания и референдум на населението на региона.

От левицата са категорични, че сондажи на дълбочина 10 000 метра поставят под сериозен риск природата в района.

Чувствителността на общността е висока по тези проекти, има мораториум от НС за такива дейности. Въпреки това има разрешение и то е немотивирано, противозаконно. Това решение поставя под риск природата в страната ни, разрешава над 10 хиляди метра дълбочина на сондажите. С тези думи възмущението си от решението на МОСВ изразиха и лидерите на листите във Враца Георги Божинов и в Хасково Чавдар Георгиев.

Според социалистите става дума или за недоразумение, или за незнание, или за много компетентно преследване на икономически интереси. „Третото е най-вероятно - кандидатства се за добре проучена голяма площ, плаща се сравнително ниска цена, договаря се за два пъти по пет години при пълното съзнание, че по сегашния закон не може да се извърви пътя от проучване до търговско откритие под 35-годишен период" - това сочи сценарият на хасковския водач.

Стана ясно още, че социалистите ще подкрепят протестите срещу проучванията за нефт и газ в региона, но няма да участват в тях, за да не бъде разтълкувано това им действие като опит да използват недоволството предизборно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2014 в 23:55

Господата от БСП следва внимателно да прочетат предоставеното разрешение за проучване преди да изразяват позиция и демонстрират некомпетентност. За тяхно сведение разрешението е за проучване за нефт и природен газ, а не за въглищна газификация. За въглищна газификация се предоставя разрешение за проучване и добив на въглища директно или индиректно. Индиректният добив е чрез подземно изгаряне на въглища, като полученият газ е по-известен като сингаз(синтизиран), който по състав е различен от природния газ.

03.09 2014 в 16:26

Абе това служебно правителство прави всичко друго, освен онова за което е отговорно по конституция- честно провеждане на избoрите.

03.09 2014 в 16:24

dsc, искаш ли да се хванем на бас, че никой от псевдоекологическите малоумници няма ни най-малка представа от геология и геофизика? ;)

03.09 2014 в 16:11

подземната газификация няма нищо общо с фракинга, съответно- със сондирането в шелфа. Три различни технологии.е са опасни като технологии повече от която и да било промишлена технология за добив. всъщност-не- откритите рудници на Марица изток са стотици пъти по-разрушителни. а иините за цветни метали по открит способ направо унищожиха реките и почвите. но за тях никой тук от екотроловете не е компетентен. компетентни са по папагалски да повтарят някакви зле артикулирани мантри, нямащи нищо с действителността.Защо не сте компетентни например какво става при евентуален теч от тръбите на южен поток в морето???? а, тролове???ами става смесване на метан със сероводород под голямо налягане-чудесна водородна бомба! Ако някой компетентен може смислено да опише технологията на подземната газификация на въглища, да заповяда да поспорим, ако не- марш по дупките ви, отчаяни плъхове!

03.09 2014 в 15:34

Чудно ми е, ако Газпром се беше заел с въглищния газ, каква ли песен щеше да запее петата московска колона?

03.09 2014 в 14:40

Точно в Добруджа ли намериха да дупчат при положение, че има находища в Черно море. Смеете се на блядовете, че могат да ядат само нефт и газ, но сте готови да си прецакатe чернозема и подпочвените води. Тия на снимката са ясни, те ня искат и черноморските находища да се разработят.

03.09 2014 в 14:25

България има право да експлоатира природните си богатства единствено с позволението на Масква!

03.09 2014 в 14:23

Сигурно се притесняват, че ще изкопаят мумията на Г.Димитров и Серги ще бъде изместен.

03.09 2014 в 14:23

Много сте малоумни. Знаете ли какви щети може да се нанесат с този тип добив на газ? Ако незнаете, потърсете и прочете. Ама нали сте тъпи копелета където се делите на комунисти и десни, затова ще ни е*е всеки който си полежалае, без значение дали са руснаци или американци. Майка ви проста...

03.09 2014 в 14:07

Как така роден газ,газ само от Русия,че и ток от там,е не всичко и другарите предпочитат по-хубавото,нищо че е от Запад.Прави впечатление,че избягват вече да казват "братска Русия"