БСП внася вот на недоверие към правителството заради кризата в Перник

Последна промяна на 30 декември 2019 в 13:04 1432 0

Внасяме вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околната среда и водите, каза председателят на БСП Корнелия Нинова в централата на партията.

„За десетгодишното управление на Борисов в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза в Перник става и национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време постоянно се увеличаваха цените на водата за граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0,5% от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи“, допълни още Нинова.

Прехвърлянето на отговорността на ВиК дружества, на кметове и общински съветници е жалък опит за спасение на правителството и лично на премиера заяви Нинова.

„Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството на Бойко Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят в България. Дишаме рак и пием отрова. След десет години управление посегнаха на най-човешки неща като въздуха и водата ни. Всички обяснения за природни причини са безпочвени“, подчерта Нинова.

„Днес господин Борисов е казал в Перник, че тук политика няма. Не, господин Борисов тук има само политика и нищо друго. Твой министър да каже даваме 32 милиона лева и ще осигурим вода през 2016 година и след четири години да няма вода и да не се знае къде са отишли парите, е политика на корупция. Министър на регионалното развитие да подписва всеки месец на ВиК – Перник колко вода да източват без да отчита колко вода се влива в язовира, е политика на некадърност. Да оставиш половин милион българи без основно човешко благо питейна вода, е политика на геноцид“, допълни още лидерът на БСП.

„Всичко е политика и от десет години тя има едно лице и едно име – Бойко Борисов. Министрите са послушни изпълнители и вие сами знаете колко често той ги сменя. Това не дава резултат и не променя нищо в общата политика. И причината е тази – просто той е начело и я провежда последователно независим коя калинка използва в този момент и кой бушон гори, когато стане напечено“, каза Нинова.

„Днес е казал ние сме тук от момента, когато сме разбрали за тази криза. Защо никой нищо не ни е казал. Питайте си министрите, господин Борисов, които са разрешавали това, което се случва в Перник. Питайте си областния управител от ГЕРБ, който научи, че има отговорност към този проблем едва след като кризата възникна”, каза още Нинова.

„Тази отговорност е политическа, затова искаме вот на недоверие към правителството и оставка на цялото правителство. Но тя е и наказателна. Някой трябва да поеме наказателна отговорност за случващото се не само в Перник, но и в цялата страна по тези въпроси“, допълни още лидерът на БСП.