Данчев: България има нужда от истински българи, които да защитават националния интерес

Последна промяна на 09 май 2019 в 09:12 833 0

Нямаме нужда от брюкселски чиновници. България има нужда от повече истински българи, които знаят и могат да защитават националния интерес в Европа. Убеден съм, че БСП ще изпрати там точно такива хора, които ще направят Европа по-социална, по-справедлива, по-обединена, по-сигурна“. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Димитър Данчев в сутрешния блок на БНТ. Според него целта на ЕС е не само да обединява държави, а да обединява и хората в Европа. „Тези избори са важни, защото на карта е заложена възможността след тях да се върне справедливостта в България“, каза още той.

По повод 9-ти май Данчев обясни, че за него това е денят, в който Европа е била истински обединена – не зад партии и политици, а зад кауза, че след години на тежко разделение може да се създаде съюз, в който всички заедно мирно да живеят по-добре. Той е категоричен, че няма противоречия между Деня на Европа и Деня на победата. „Сега Европа е тежко разделена от неравенства, противоречия, а хората живеят по-бедно. Скандалите, с които е заобиколено нашето общество, показват, че Европа има нужда от промяна. БСП беше първата партия, която направи своята платформа за икономически развита Европа, по-справедлива и Европа на равните възможности, без две, три или повече скорости“, посочи кандидатът за евродепутат.

Димитър Данчев подчерта, че Европа може да помогне за подобряване на жизнения стандарт в страната и повишаването на доходите. „Ако се обединим около определянето на един стандарт за минималната работна заплата и пенсия. Ако целим привличането на повече инвестиции в България, създаването на повече работни места, това може да се случи“, категоричен е той. По неговите думи Европа може да помогне на младите хора и децата. „Ако нашите представители в ЕС се преборят за младежката гаранция, за младежкия план за образование и работа, за увеличаване на средствата по програми, които доказано работят, като „Еразъм+“, която дава възможност за образование, квалификация и преквалификация на младите хора. Въвеждането на младежкия културен чек, който дава възможност на младите хора да посещават културни събития, тогава Европа може да помогне на децата и младежите“, уточни Данчев.

„За да се създават нови работни места, са необходими целенасочени инвестиции“, каза още кандидатът за евродепутат. Според него е необходима активна роля на държавата в този процес, както и активна роля на представители ни в ЕП при определяне на бюджета и разпределяне на средствата за преодоляване на тези дълбоки неравенства.

„Държавата липсва, където е необходимо и не всички са равни пред закона. Хората с апартаменти, асансьори, с къщи за тъщи, са по-равни от другите“, коментира Димитър Данчев.

banner 545x