Държавата запорирала тонове дизел и бензин в големи бензиностанции

Последна промяна на 19 август 2015 в 12:09 5965 6

Държавата е запорирала големи количества дизел и бензин в вериги бензиностанции. Това стана ясно от доклад на финансовия министър Владислав Горанов, който беше представен днес на заседанието на правителството. 

Миналата седмица по искане на прокуратурата е извършена съвместна проверка на агенцията по метрология и технически надзор, МВР, НАП и Агенция „Митници“. Констатациите са за масови нарушения, на само при малки търговци, но и при големи вериги.

"Знаците от извършения метрологичен контрол, оловни пломби на сондите, част от измервателните системи, се поставят по начин, по който има възможност да се освободи пломбата и да се извади сондата, без да се наруши целостта на знака. На много газоколонки, намиращи се на различни обекти на големи български търговци и вериги, знаците от извършен метрологичен контрол, оловни пломби, са поставени по начин, позволяващ премахването на устройствата за контрол без да се наруши знакът. Няма да предоставям данни за конкретни търговци, тъй като те са част от производства в момента. Но е необходимо значително завишаване на контрола и може да препоръчаме, г-н премиер, на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби по отношение на бензиноколонките на територията на страната, тъй като сегашният начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, при които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът с разминаване на физическия обем на горивата и разминаване между обема, отчетен от бензиноколонките и този, подаван автоматично към НАП", обяснява финансовият министър.

Проверката е установила нарушенията на територията на цялата страна, като в резултат са запорирани количества гориво в петролните бази – около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин.

"Като това е върхът на айсберга, тъй като проверката не е обхванала всички бензиностанции на територията на страната. За да не създаваме напрежение по отношение на един или друг търговец, преди да са приключили окончателно проверките изрично не цитирам имена на търговци, но са констатирани редица нарушения, за които имаме подозрения, че се проявяват при по-голяма част от големите вериги и търговци на горива. За съжаление, не само при малките бензиностанции, които не са част от големи групи, а за съжаление и в големите вериги се откриват доста несъответствия по отношение на търговията с горива и в този смисъл аз предлагам да продължат мерките в тази посока, като контролът се разпростре върху всички..", казва още Горанов. 

Борисов коментира, че има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Той поиска от икономическото министерство доклад за начина на пломбиране.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.08 2015 в 22:40

Та кои са "лошите" бензиностанции?

20.08 2015 в 12:25

Каква предизборна кампания? Бойко играе карти с Бальо Златев. Камионите на последния съм ги виждал и на Шел и на ОМВ да зареждат. Петрол са дърти комуняги и тях никой не ги закача. Като заредя на някоя от тези бензиностанции съжалявам, докато не изхарча буклука в резервоара. За сега не съм имал проблеми само с Еко, обаче ги няма навсякъде.

19.08 2015 в 16:45

За съжаление това е само предизборна пропаганда "вижте какво правим".Кои обекти са,кои са веригите,къде е проблемното гориво...Осъдени за това има ли???Подведени под отговорност има ли???Задържани???Това не е ли измам в особено големи размери г-н Премиер...?Или пап простия народ вярва че някой деиства в негова полза и то точно преди изборите...как така се сетиха сега когато навсякъде се тръби че ползваме най скъпия дизел в ЕС...

19.08 2015 в 15:21

Господин Борисов как така плащаме на скъпия дизел в Европа .Като го запорирате после , ще излезне ли наяве кои са , как са санкционирани . Преди избори много обичам да слушам сладки лакърдийки от прехвалени министри , резултат нулев . Съвета ми е спрете да говорите в бъдеще време , поначало спрете да говорите и почнете да действате . От ваш леко изнервен (измамен в очакванията си ) гласоподавател .

19.08 2015 в 13:18

Списък на бензиностанциите, адрес и процедура за връщане на парите на клиентите? Благодаря

19.08 2015 в 13:13

За 1-ви път да прочета че държавата е НАПРАВИЛА НЕЩО. Т'ва не може да е истина, сигурно сънувам!