Депутатите не разрешиха 5 дни повече отпуск на гражданите

Последна промяна на 22 януари 2016 в 10:47 3048 6

Парламентът отхвърли идеята платеният годишен отпуска да се увеличи от 20 на 25 работни дни.

Законопроектът, внесен от изключения от БСП Георги Кадиев, беше отхвърлен с 16 гласа "за", 66 "против" и 66 "въздържал се".

Като аргументи той е посочил намаляване на стрес, превенция на заболявания, предизвикани от напрежението на работното място, както и повишено качество на живот. "Дания, Финландия, Швеция, Франция, Австрия, Люксембург вече го правят", уточнява той и допълва, че в Русия и Великобритания платеният отпуск е 28 дни.

"Това е категорично лява мярка. Искам от вас да заемете позиция, защото народът го изисква от нас. Аз може и да не съм прав, но може и да съм", обяви Кадиев по време на дебатите днес.

От Патриотичния фронт нападнаха идеята, като обявиха, че Кадиев се опитва да се прави на "хубав и добър". По думите на Димитър Байрактаров патриотите няма да подкрепят законопроекта заради чисто прагматични съображения. Според него предложението не просто е популистко, но и е опасно за българската икономика.

"5 работни дни увеличаване на отпуската са 1/4 от работния месец, тоест ако приемем, че средната работна заплата е 700 лева, аз ще ги намаля на 600 лева, това значи, че тези 5 работни дни са 150 лева, които всеки работодател трябва да изкара от джоба си. Това са 4 млрд. и 700 млн. за цялата страна, без значение малък, среден или голям бизнес. Тоест това значи съкращаване на 150 хил. работни места", пресметна той.

След Байрактаров на трибуната излезе вносителят Георги Кадиев, който обяви, че аргументите на патриота са същите, които изказват и работодателските организации.

"Хората трябва да се стимулират да работят. Тук става въпрос за подкрепа на обикновените хора, ясно ми е, че работодателите ще са против. Аз също съм собственик на фирма, в която работят 30 човека, аз също трябва да търся кой да ги замести, когато излязат в отпуск", категоричен беше бившият социалист, като допълни, че няма значение какво мислят работодателите. "Има значение какво мислим ние", допълни още той.

Независимият Велизар Енчев подкрепи идеята на Кадиев, като обяви, че преди няколко години Международната организация на труда са лансирали идеята работната седмица да се намали от 5 на 4 дни. "Анализите сочат, че при 5 работни дни много от хората стоят в своите офиси и нерядко имитират дейност", обяви той.

"Аз съм изненадан, че хора, които нямат нито един ден трудов стаж могат да говорят за работа", контрира Байрактаров. По думите му международната организация е предложила това, защото в голяма част от европейските държави е въведено почасово работно време.

"Г-н Кадиев, какъв работодател сте вие? Имате фотоволтаици и трима пазачи, такъв работодател ли сте", запита депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

След него на трибуната излезе самият Кадиев и се обърна към председателят на парламента, като обяви, че колегата му от ГЕРБ се е държал просташки. "Аз съм собственик на компания, която се занимава с макроикономически проучвания и никога не съм си позволявал да изричам лъжи от тази трибуна", категоричен беше бившият социалист. Той добави, че услугите на фирмата му се използвали синът на Симеон Сакскобургготски и дъщерята на Иван Костов.

"Аз държа 30 човека на работа, млади хора, които правят деца в България, а вие какво правите", обърна се той към Велчев, който веднага поиска лично обяснение и заяви: "Не допускайте лъжи в парламента. Тук един бивш служител на ДС се опитва да манипулира", заяви депутатът от ГЕРБ, нападайки Кадиев. 

В края на дебатите законопроектът беше гласуван и отхвърлен.

Страница на статията : 0102
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2016 в 12:07

Интересно, какъв бизнес имат Байрактаров и Велчев (освен да са социални паразити, т.нар. депутати). Първият помня плещеше глупости по телевизия СКОТ, а вторият цъкаше тенис с мутри.
В България, а и в световен мащаб, производителността на труда наства по-бързо от заплатите. Разходите за технология общо взето нарастват съизмеримо с производителността на труда. Тоест пропорционално разходите за труд намаляват, за сметка на печалбите.
Тоест Кадиев (независимо какво мисля за него) е прав, че работниците заслужават компенсация. Това може да стане по два начина, или като се вдигнат заплатите, или като се намали времето на заетост. В редица отношения второто решение е доста по-добро, защото подобрява качеството на живот на работниците, а от там и трудоспобността им, а и допълнителното свободно време, стимулира общата икономическа активност, особено в сферата на услугите.
Всъщност това не е нещо ново, още през 30те години Кейнс е предвидил, че около 2000 година, работният ден ще може да е около 3 часа, без да се намалява стандарта на живот. С оглед на това, че до към началото - средата на 70те гоини стандарта на живот са повишава, реално към момента 6 часов работен ден, 4 дневна работна седмица или 30 дни платен отпуск са напълно реални.

22.01 2016 в 11:36

Разбира се. Кой е очаквал друго от бългаските политици които са лобисти на чужди и олигархични интереси но не и на интересите на избирателите си. Платения отпус в България е най къс в цяла Европа. Информация по въпроса много.

22.01 2016 в 11:26

148 от 240 са били на работа. На тях за какво им е изобщо да имат платен отпуск??

22.01 2016 в 11:22

През изминалата 2015 година депутатите са почивали 82 дни, а обикновените труженици само 45. От тази сметка става ясно, че те почиват с над месец повече от редовите българи.
113 са били като дни официалните празници ,събота и неделя през 2015г.Добавяме годишната им платена отпуска,болничен ,ваканция ,и дните ,в който изобщо не ходят на работа , дните в ,който ходят за по малко ,като добавим и дните в ,който групово напускат пленарните зали . Излиза,че не работят ,но Ваканцията им е осигурена.
Балъците да работят на няколко места ,за да се опитват да оцелеят,но отпуска-ЙОК.

22.01 2016 в 11:19

Нещастна паплач.. не стига че не ходят на работа а се разхождат където си искат и когато си искат, отгоре на всичко са се загрижили за българския работодател. Ми да ги плати скапаната държава тия пари за отпуски бе, ще вземе от тяхната заплата , те и без това от мафиотски сделки взимат повече.

22.01 2016 в 11:13

това е драги ми сънародници, не можете да почивате повече от 20 дни в годината, за разлика от вас тези тези богоизбрани тумбаци се явяват на работното си място 5 дни в годината и получават с пъти по-големи заплати от най-образованите хора, за да седят там, да си чоплят носовете и да нямат мнение по нито един важен въпрос , освен ако не им е казано (платено).

от друга страна - вие си ги избрахте. сега им сърбайте лай.. супата.