Депутатите узакониха "синята зона" в София

Последна промяна на 08 април 2015 в 11:41 1625 3

Снимка Сергей Антонов

С промени в Закона за движение по пътищата, предложени от ГЕРБ, депутатите узакониха "синята зона" за платено паркиране като смениха думата "такса" с думата "цена".

Заради думата "такса" в закона общините, в които има платени зони за паркиране, трябва да докажат, че събраните пари отиват за конкретната дейност, а в София с тях се покриват и разходи за градския транспорт.

Когато е формулирано като "цена", не е разходообвързано, обясни Светослав Иванов от ГЕРБ, който е сред вносителите на поправката.

Поправката се прокарва по спешност, защото на 18 май ВАС гледа дело срещу "синята зона" и "зелената зона" в София и има голяма вероятност да бъде отменена наредбата за платеното паркиране в Столицата.

Цветомир Михов от ГЕРБ се възмути, че се правят промени в закон заради един град. "Направете си един закон за София и един за останалите градове", каза Михов.

Граждани от години съдят общината за платеното паркиране в центъра на града.

Депутатите приеха и предложението да се въведе глоба от 200 лв. за паркиране в паркове, зелени площи и тротоари.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2015 в 15:30

Публична собственост, каквато са улиците, се "продава". Толкова е тъпо, че няма накъде. Всеки има право да се ползва от публичната собственост, регламентирано и т.н. Но не трябва да заплаща цена за това. Публичността на собствеността се гарантира чрез данъците, акцизите и таксите, които гражданите заплащат, за да получават услуги от държавата, по силата на обществения договор, т.е. със заплащането на тези държавни тегоби, гражданите се съгласяват с правилата, постановени от нея. Редно е да се регламентира обстоятелството около собствеността на уличните платна и тогава да се търси начин за възмездяване на ползването им. Колкото до проблема с паркирането, какъв е проблемът да се ползва всеки от тези сини, зелени и пембени зони безплатно за даден период от време, например 1 час в рамките на работния ден, а ако едва след това продължава да е там, да понесе глоба? Създават поредната юридическа простотия само и само защото знаят, че ВАС ще отмени де що наредби има. А какво се случва с парите, дадени до сега? С промяната признава ли се, че до момента положението е било извън всякакви закони? Мозък като пилешка човка и крадене от ЦГМ на корем, ей това е положението. За паяците пък да не говорим.

08.04 2015 в 15:09

Добре че са платени паркингите в центъра иначе ще за прилича съвсем на паркинг...
За ходенето до работа има градски транспорт

08.04 2015 в 14:20

Браво, а така, такса - цена, данък - цена, екстра, сега остава само закон за данък зъби, ей, ало пенсиите, някой да не си помисли, че иде реч за ченета, мостове и коронки, ами, не се стресирайте, далаверата е заедно с ДДС да се налага данък десятък и за изхабяване зъбите на "елита", дето дъвчат и предъвкват изпостелия български народ, трябва си, в правото са си червените боклуци да получат компеннсация за жилавия и застарял народ, които още е на територията на червената мафия и не мре, не свършват гадните пенсионери и не отиват ни на Терминал 2, ни при св. Петър, та мъчат слугите на народа в НС закони да им съчиняват, хайде кяра от десятъка за агите и камшик за будалите!