Десницата подаде оставка (обзор)

Последна промяна на 13 май 2013 в 14:31 8198 8

Десният избирател остана без свои представители в парламента.
Десният избирател остана без свои представители в парламента.

Цялата десница започна да хвърля оставки след трагичното представяне на парламентарните избори вчера.

42-рият парламент ще е първият след демократичните промени, в който няма да има нито един представител на някогашното СДС.Иван Костов Снимки: БГНЕС

И ДСБ на Иван Костов, и днешният СДС с председател Емил Кабаиванов останаха под 4-те процента, които да им гарантират депутати в следващото Народно събрание. Двамата лидери обявиха оставките си.Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Оставките в дясното пространсто заваляха още в 4 ч в изборната нощ. Пръв във "Фейсбук" профила си оставката си обяви заместникът на Костов - Радан Кънев: "Часът е 04.00 на 13 май. “Мачът свърши”, ДСБ е извън Парламента. Искам само да благодаря от сърце на всички, които ми помагаха. Вие заслужавахте повече. Съжалявам, ако съм ви подвел. Не мога да обещая много – само, че няма да се уморя и няма да се откажа. Ще бъда с вас, докато ме търпите. По светло ще кажа повече за изборите, ще подам оставка като заместник-председател на ДСБ, ще споделя първите си мисли за бъдещето на десницата. Защото ние с вас имаме бъдеще." 

Петър Москов. Снимка: БГНЕС

Тази сутрин и друг член на националното ръководство на тъмносините - Петър Москов, обяви оттеглянето си.

Час по-късно в централата на ДСБ се състоя 8-минутна пресконференция, на която Иван Костов заяви, че на 23 юни партията ще избере нов лидер. В залата последва 30-секундно мълчание, в което репортерите осмисляха новината. Накрая журналистите попитаха възможно ли е новият лидер отново да е Иван Костов. "Нов лидер означава нов лидер", категорично отсече политикът. 

“Призоваваме всичките си привърженици да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели кандидати, ще го направим – няма да се разделим, ще бъдем заедно", коментира лаконично Костов.

Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС

Малко по-късно чрез агенция "Фокус" оставката си обяви и председателят на СДС Емил Кабаиванов

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2013 в 16:57

Сега, ти кат не си юпи - не ги разбираш тия работи ...
Между другото, това е просто крайната фаза за разпада, след купищата други глупости, базирани все пак на пълна безидейност, и въоръжена с достатъчно безпринципност или просто порочни идеи, когато пък бяха на власт. Ако по тяхно време не беше поет курс към унищожаване на образованието и забрана на мисленето - сега нямаше да сме където сме.

13.05 2013 в 15:27

Искрено се надявам, г-не!
Стига да не се възкачат от нищото самосънуващите се апаратчици. В Клуба ни - за да са "нови" хората, неопетнени и сигурно като реакция на самодоволството на "началниците" - за кандидат-депутати предлагаха и студенти 2-ри/3-ти курс, ама наши студенти. Първият им принос /засега единствен/ към партията бе лепенето на плакати. В подредената сетне листа начело иначе бе националният секретар на организацията, а нашият си, местен, квартално познат лидер - едва 4-ти. Веднага след него: нашите студенти-кандидат депутати.
Толкоз.

13.05 2013 в 15:23

А дали тия парцали щяха да си хвърлят оставките при трагичния резултат от 4.1 %? За СДС-то съм сигурен, че 2 % е повече от задоволителен.

Трябва с багер да се мине през тоя осмърдян парламент, не да се чака тия боклуци да играят селски представления.

13.05 2013 в 15:16

Т.н. лидери на десницата подадоха оставки! Ние -дясномислещите - не сме подали оставки и ще продължим да се борим срещу подменените ценности на ГЕРБ и БСП. Сега ще има катарзис и обединение на цялото дясно с нови лидери с наистина дясно мислене, необременени с посткомунистическа идеология.

13.05 2013 в 15:12

E, наиграха се. Дано новите лидери знаят, че единение, диалогичност, компромис са по-продуктивни от "Аз", "Той", "его".

Няма разлика, уважаеми! Заедно с Кабата, трябва да си идат и тези дето го издигнаха. Но вината е както на тях, така и на Костов. Какво да обяснят на своите избиратели, които са гласували за тях. Че ако бяха обединени, щяха да имат повече от аритметичния си сбор. За да реализираш идеите си, трябва да участваш в управлението. Егати принципите.

13.05 2013 в 14:47

А смъртната присъда на десницата я подписа Царя.

13.05 2013 в 14:45

М ... Страшно заглавие!
За лидерите не знам, но десницата от 90-те наистина всъщност подаде оставка. Или фалира, но това звучи съвсем бакалски. Хубав смъртен акт.

13.05 2013 в 14:43

Има малко разлика обаче между държавника Костов, който си подава оставката, защото има достойнство, и михлюзина Кабаиванов, който вече няма нужда от изпразнената опаковка СДС и сега ще го видим в коя парламентарна партия ще се присламчи.