Дончева: Един бизнес кръг контролира основните политически партии

Последна промяна на 23 април 2014 в 08:59 12245 54

"Има определен бизнес кръг, който контролира основните политически фактори - БСП, ДПС, цензурата (бел. ред. "България без цензура" на Николай Бареков), "Атака". ГЕРБ е имала периоди от съществуването на партията, когато е била в тесни отношения с този бизнес кръг и смятам, че те не са съвсем прекъснати.

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

Примери за тази обвързаност, по думите на Дончева, са футболният отбор "Левски" и "всички неща, покрай които четете Външно-търговска банка на Русия". Тя се появява в бизнес проекти, в други неща, в "Левски" и пак е свързана с Корпоративна банка, допълни Дончева.

"Всъщност тази група, чийто представител е също Бареков, като последно генно-модифицирано политическо образувание, цели запазване на позицията на този бизнес кръг. Дали ще го запази с едно съотношение между БСП и ДПС, дали ще му добави гласове от "Атака" или друго формирование, това няма никакво значение", каза още тя.

Лидерът на "Движение 21" коментира и предстоящите избори за Европейски парламент в България.

"Листите и евровотът се гледат от партиите на статуквото като упражнение, от което могат да извадят довод за запазване на парламентарното статукво, на правителството, на основните 4 парламентарно представени политически сили", каза Дончева.

Тя определи присъствието на Делян Пеевски на избираемо място в листата на ДПС като "форма на наглост, защото знаете, че структурите на ДПС са доста дирижирани".

Дончева обясни номинацията на Пеевски по следния начин:

"Може да мислите за елиминирането му от българския терен, за да спадне напрежението. Може да мислите за следващия период на финансови програми, който сега започва в Брюксел, и интереса на империята "Пеевски" към цялото това упражнение. Може да мислите и за други събития, които настъпват и още не са публично известни. Може да има и други бизнес причини, поради които се извършва продажба на вестниците, изтегляне на Делян Пеевски от България, което да стане известно след време, да не го гадаем".

Дончева определи изборите като "незначителни" спрямо перспективите на България.

"Докато това статукво е сковало държавата като в менгеме, не може да има никакъв шанс за развитие", коментира тя.

Татяна Дончева коментира и управлението на митниците и изтичането на стотици милиони левове чрез контрабанда.

"За 6 месеца Агенция "Митници" смени няколко директора. Всеки преживяваше по 2-3-4 месеца. Сегашният е най-дълго, няколко месеца. Това означава, че има нестабилност и липса на разумно управление на един от основните приходни източници за държавния бюджет.

Приятел, който ръководеше агенцията преди време, ми каза: "Основният замисъл, който трябва да ни ръководи при воденето на митниците е, че разпределението трябва да стане в разходната част на бюджета, а не преди да сме събрали приходната. Когато сме събрали от нашите приходоизточници всичко възможно, можем да си позволим, разпределяйки парите в разходната част, малко повече свобода. Т.е. къде колко пари влагаме и да вложим малко повече пари, отколкото би могло при изпилване на разходната част. Сегашното управление иска да разпределя, преди да е събрало приходите. Това ще причини гърмеж на бюджета. Това има практическо отражение в криминалната хроника, създаването на различни схеми, които събират пари, носят пари, кой от горските, кой от митниците, кой от някъде си, само че преди да е напълнен бюджетът", каза тя.

Последните акции на МВР тя коментира с думите:

"Снощи, когато видях, че част от новините на няколко от основните тв бяха заети с поредната пиар акция на МВР, в която главният секретар и шефът на митническото разследване обясняваха, че ловят цигари на Женския пазар. Както е известно, на Женския пазар се гонят дребните разпространители на безбандеролни цигари, а не големите вносители, износители и играчи в схемата.

Няма лошо да се гонят, но не могат да заемат новините и не върви на главния секретар на МВР и на шефа на митническото разследване и разузнаване да гонят циганки по Женския пазар. Вероятно някой иска да умие срама от челото от резултата на акцията в Лясковец и ние да забравим за нея. Няма да забравя".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2014 в 13:39

Наистина това трябва да го е разбрал всеки наивник, защо Т. Дончева ще трябва да ни го казва. Един форумец много точно го е формулирал по-долу: ,,Матрьошката на властта се състои като почнеш от ниските нива - Петна и берековци -> доган, станишев и сидеров, Пеевски е собственик на доган, станишев и сидеров -> КТБ е собственик на пеевски -> Пути и газпром са собственици на КТБ и цветан василев."

23.04 2014 в 20:58

Един и същи модел Октай - Дончева.

И двамата от висшите офицери на ДС, които хем до вчера са били във ръководството на партиите и Парламента дълги години, а пък изведнъж открили че нещо не е точно така.

И двамата правят едно също, изведнъж хора които са вън от структурите знаят страшно много, и леко пробват общественото мнение в посоката която ще се зададе от кукловодите.

23.04 2014 в 18:35

Според мен Т.Дончева говори истината. Колкото до поправката Ванко 1, то и Мая Манолова има принос. Очевидно е било партийно поръчение и затова сега Мишо Шамара е в контрапротестите. Та нали двамата с Вако 1 бяха авери.

23.04 2014 в 16:10

Не й прави чест да плюе, защото и тя беше в едната партия. Ама с това ще я запомня нея, че има голяма уста.

23.04 2014 в 16:08

за пореден път забелязвам, че гангренясалите путки са проспали брифинга

но това е то. даринче не е лесно да се изкарва хляба с писане. ти като виден чукча писатель знаеш

23.04 2014 в 15:53

Интересното тук е, че г-жата на снимката така и не се разбра, какво точно цели - хем казва, че не искала да вдигне рейтинга на кухото си Движение 21, хем пък тук-там се появява по сутрешните блокове и пуска по някой лаф. Колкото да не е без хич. И разбира се сателитките на ГЕРБ-ерската Нова веднага прихващат. А каква й е целта?
Иска да ми каже, че чистосърдечно просто обгрижва бедния български народ и му отваря очите? Май, май вече тотално започна да преиграва в тази си роля на "добрата соц. лелка".

23.04 2014 в 15:12

адвокатката на Мултигруп?