Движение 21: Ердоган е готов да жертва демокрацията, за да утвърди властта си

Последна промяна на 22 юли 2016 в 14:33 3912 4

Националният изпълнителен съвет на "Движение 21" с лидер Татяна Дончева излезе със становище във връзка със събитията в Турция.

В него се казва, че съветът следи "със силна тревога" развитието на събитията в Турция след въоръжените сблъсъци от края на миналата седмица.

"Отчитаме, че в турското общество съществуват трайни източници на напрежение и конфликти, които няма да бъдат премахнати вследствие предприетите мерки за разследване и за наказание на участвалите. Нещо повече – свидетели сме на безпрецедентни действия, на ескалиращи репресии, които поставят под въпрос свободното и демократично развитие на страната", се казва в позицията.

"Повод за сериозна тревога е преследването на военнослужещи, магистрати, чиновници в администрацията, учители, университетски преподаватели, духовници, културни дейци, провокациите срещу малцинства. Тази масова разправа с политически противници и недоволни от управлението изглежда предварително подготвяна. Използването на извънредното положение за концентриране на повече власт в ръцете на президента, очакваното създаване на специален трибунал за обвинените в държавна измяна, както и изграждането на специален затвор за осъдените, дерогацията на Европейската конвенция за правата на човека, говорят, че Реджеп Ердоган е готов да жертва демокрацията, за да утвърди категорично властта си. Поетият курс към едноличен режим, основан на идеологизиране на религията и силен национализъм, наподобява пътя за развитие на диктатурите от миналия век, довели до най-кръвопролитните конфликти в Европа и света", пишат още от "Движение 21".

Според тях може да се очаква продължителен период не само на политически сътресения, но и на въоръжени борби в Турция.

"Отчитайки влиянието на войната в Сирия, както и струпването на турска територия на милиони мигранти от Близкия Изток и Северна Африка, смятаме че е налице значително нарастване на рисковете и заплахите за стабилността и сигурността в региона.

Българското правителство и в частност институциите от сектора за сигурност трябва внимателно да анализират обстановката и потенциалните сценарии и да предприемат координирани превантивни мерки, за да бъде страната подготвена да реагира своевременно при всеки вариант на кризисно развитие, засягащ България. В най-кратки срокове е необходимо да се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност и да се съгласува българската позиция към ситуацията в Турция.

Министър-председателят следва да информира Народното събрание и обществото за резултата от анализа на средата за сигурност, съществуващите рискове и заплахи, както и за възложените задачи и предприетите мерки от страна на системата за защита на националната сигурност", се казва още в позицията на "Движение 21".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15180

2

ELPIDA

22.07 2016 в 15:00

Браво Izalina,изречено точно и ясно.

18399

1

Izalina

22.07 2016 в 14:55

Давай, Танче! По-силно го викни това, да се чуе у Анкара чак ... Гьокче ти каза, че сичко е шес, демокрацията у тях пращи от здраве, а подобни изказвания и квалификации били обидни!
Чакай после на консултативен съвет да ти търсят дипломатични решения.
Вземете млъкнете вече и се надявам да има поне някой с акъла си в нашите служби за сигурност, който да измисли най-правилния тон и поведение, та хем да не сме съвсем непричом към случващото се, хем да излезем от водата сухи.
Не забравяй, че сме му в задния двор на тайипа и ич няма да му мигне окото, ако реши да направи бърза дезинсекция ...