ЕК с процедура срещу България заради енергийната ефективност

Последна промяна на 13 август 2014 в 18:32 2230 1

Европейската комисия е започнала правна процедура срещу България и още 23 държави членки за неизпълнение на задължението за прилагане на Директивата за енергийната ефективност, съобщи Reuters.

От Брюксел е изпратено официално предупредително писмо, след като е пропуснат крайният срок 5 юни за прилагане на директивата в законодателството ни. Всички 24 държави членки, в това число и България, имат два месеца, за да отговорят, че са направени нужните промени в законодателството.

Ако държавите членки не започнат да прилагат директивата след края на двумесечния срок, има опасност да им бъдат наложени глоби.

От Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че са получили уведомително писмо още през юли.

За прилагането на директивата са необходими законодателни промени, затова е изготвен изцяло нов Закон за енергийната ефективност. Законът е преминал през всички необходими процедури за обществено съгласие и междуведомствено съгласуване и на 18 юли е внесен за разглеждане в Министерския съвет.

Заради оставката на правителството на Пламен Орешарски обаче законът не е разгледан, обясниха от министерството.

Поради липсата на действащ парламент се предвижда проектът за Закон за енергийната ефективност да бъде разгледан след сформирането на Народно събрание, допълниха от МИЕ.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2014 в 00:41

Тия па комсомолски истерички кво искат?
Да не бяха набутвали с много милиарди всички зорлем десет години с невменяемите си ВЕИ-та - можеше и да има енергийна ефективност.
Сега да вървят, където не ги е учила майка им.