Елена Поптодорова: Изпитах облекчение от думите на Борисов, че не сме троянски кон в НАТО

'Мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще'

Последна промяна на 02 март 2019 в 16:32 5183 3

Снимка БГНЕС

Вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова сподели в интервю за предаването "Събота 150" на БНР, че изпитала облекчение от думите на премиера Борисов "България не е троянски кон на Русия в НАТО".

Репликата е от пресконференцията след срещата на четири очи на Борисов и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Министерския съвет.

Ще има едно много по-голямо военно оживление в Черно море, прогнозира пред БНР Поптодорова.

„Достатъчно е само да споменем обстановката в Молдова, Грузия, Украйна, за да си дадем сметка, че за съжаление, мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще“, подчерта бившият ни посланик в САЩ.

Според Поптодорова ще се наложи едно по-видимо присъствие на Алианса, "разбира се, съобразено с всички вече договорени задължения, отговорности, права, които и до момента се спазват от въоръжените сили на НАТО и най-вече от ВМС“.

По повод разнопосочните тълкувания на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София тази седмица, тя коментира, че това е една обичайна визита. 

„Столтенберг дойде в един напрегнат момент в сферата на сигурността… Но фокусът беше основно върху опасността от хибридна война, която се засилва, сигурността в Югоизточна Европа, Западните Балкани и Черно море“, каза Поптодорова.

Елена Поптодорова посочи, че диалогът с Русия е от „критично важно значение“.

„За съжаление Русия смята, че е постоянно заплашена, което не отговаря на фактите, по-скоро е видно обратното действие. Виждаме една тревожна Русия, която по-скоро се опитва да излезе извън сегашните си граници и да възвърне част от територии, които са принадлежали някога на Съветския съюз“, каза дипломатът.

Според нея при такъв подход няма как да се получи диалогът в рамките НАТО -Русия.

„В отговор НАТО основателно смята, че е необходимо да осигури своята защита, но тя не е насочена специално срещу Русия“, подчерта Поптодорова, като посочи необходимостта за защита от хибридни атаки и кибератаки.

По думите ѝ Русия се стреми да създаде нещо като военно неутрална зона в Западните Балкани. „Това минава през Сърбия, опитите, които бяха направени да се препятства Преспанското споразумение, за което получихме изрично признание от Столтенберг… Гърция реагира публично, което бе нещо нечувано до този момент, Македония реагира, Черна гора реагира."

„Това ни дава една по-практическа и фактологична картина за усилията нашият район да се „кастрира и неутрализира по остър начин спрямо нашата принадлежност към НАТО, но даже и към ЕС“, добави тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

Старши

02.03 2019 в 19:33

еленке ,върни козметиката на поляците и тогава се обаждай.

5193

2

SC

02.03 2019 в 19:00

Изпитах притеснение, че медиите все още дават трибуна на Поптодорова.
А думите на Борисов са прах във вятъра. Ако Путин размаха тлъсти пачки под носа му, веднага ще забрави какво е казал.