Енчев внесе предложение за отпадане на банковата тайна в КТБ

Той прави това от името на инициативен комитет

Последна промяна на 07 май 2015 в 12:31 2651 5

Независимият депутат Велизар Енчев внесе в Народното събрание Закон за отмяна на банковата и търговската тайна върху цялостната дейност на банки, за които е взето решение за отнемане на лиценза.

Той прави това от името на инициативен комитет, в който влизат още Александър Каракачанов, Боян Киров, Боян Дуранкев, Веска Волева, Петко Тодоров и Петър Обретенов.

Енчев уточни, че предлага този закон заради казуса "КТБ".

"Този закон стана критично актуален на фона на фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), който по официални данни ще струва на българската държава и най-вече на българския данъкоплатец над 3 млрд. лв.", обясни Енчев.

По думите на Александър Каракачанов, както законът, така и поводът за внасянето му са безпрецедентни.

"Ще ви дам един пример - през 1997 г., когато излезе Законът за кредитните милионери, се оказа, че в България има загубени от банките 1.7 млн. долара. В момента говорим само за една банка и говорим за 3 млрд. евро. Такъв прецедент досега в България няма", обясни Каракачанов.

Според него за една година, откакто банката беше поставена под особен надзор, нищо не се променя, защото се очаква решение от политиците, министрите, прокурори, които нямат интерес от истинско разследване.

Целта на внесения от инициативния комитет закон била разследването да се води пред "прекия надзор на българските избиратели.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2015 в 17:53

Ако ще помогне да хванат реалните престъпници, да го приемат. Ако ще е само лов на мишки, да не си губим парите с излишно гласуване на закони.

07.05 2015 в 17:20

До "мусура"

Първо, какво е лошото на това да си ченге,разузнавач или да си работил в ДС. Нали всички трябва да работят в името на България.Второ, знаеш ли,че Путин е полковник от КГБ и ето сега Русия в каква "заплаха" се е превърна за САЩ след 10-годишното му управление. Защо плюеш г-н Енчев, след като все още не си видял нищо лошо от него. Когато влезне във властта и изневери на своите програма и принципи, тогава си позволи да говориш така, разбра ли?!

07.05 2015 в 15:56

Каракачанов е прав за едно - такъв прецедент в България няма. Източването на КТБ е най-голямата кражба в съвременната история на страната ни, а все още никой не е подведен под отговорност.

07.05 2015 в 13:33

Ченгето иска да си вдигне рейтинга, но е по рождение импотентен ;)

07.05 2015 в 13:30

Празни пиар акции.

Първо, подобен закон е безмислен. Повечето сметки в такива банки едва ли са проблемни, а за проблемите и в момента съществува апарат за вдигане на банковата тайна. Второ, той ще е безполезен за КТБ, понеже няма да я хване. Трето, доколкото на практика всички са цоцали от хранилката на Мустака, няма и шансове да мине.

Така че новина без значение.