Еврокомисията иска България да приеме нов Наказателен кодекс

Последна промяна на 27 януари 2015 в 10:15 6343 15

Еврокомисията иска България да приеме нов Наказателен кодекс

Правосъдното министерство в най-кратки срокове да подготви промени в действащия Наказателен кодекс (НК), като в същото време побърза с изготвянето на нов.

Това е една от препоръките, които Брюксел отправя в новия доклад за страната ни по механизма за сътрудничество и проверка, съобщава "Труд", като се позоава на свои източници от Еврокомисията. 

Според доклада има "остра нужда" от промени в антикорупционните текстове, отнасящи се до лица от висшите етажи на властта, до търговия с влияние, даване и приемане на подкупи.

"Новият НК да се изготви на базата на задълбочени оценки и публични консултации", посочват евроекспертите. На правосъдното министерство е вменено също да изготви Национална антикорупционна стратегия. От ЕК напомнят, че същата препоръка е имало и в предишни доклади, но не е изпълнена.

"Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава да не е считан от всички като автономен и независим орган, способен ефективно да защитава независимостта на магистратите от изпълнителна власт", пише в доклада. На ВСС се препоръчва настойчиво да реши въпроса с различната натовареност на съдиите.

Сериозна критика е отправена към парламента, където "от почти 2 години не е избран главен съдебен инспектор". ЕК настоява изборът да стане възможно по-скоро и го оценява като "важен тест за българските институции".

Продължаващите поръчкови убийства и убийствата на свидетели у нас също са влезли в евродоклада в частта му за организираната престъпност. Случаите не са посочени конкретно, но според експерти става дума за двата разстрела на свидетели (Красимир Гочев-Шмид и Хрисим Хрисимов - б.р.) срещу бандата на Йосиф Йосифов-Йоско Костибродския през май и декември м.г.

Отчита се, че организираната престъпност влияе върху властта на местно ниво и възпрепятства и там чрез различни методи ефективните разследвания.

Евроекспертите смятат, че прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС през 2013 г. е довело до разстройване на системата. Имат опасения, че същото може да се случи и с изваждането на антимафиотите от ДАНС, но са получили уверение от правителството, че е наясно с този проблем и ще проведе реформата, без да настъпят сътресения.

В доклада се оценява високо създаването през миналата година на съвместно звено за борба с корупцията от прокурори и агенти на ДАНС към Върховната касационна прокуратура. Отчита се, че към момента успешните реализации са до нивото на корупция в местната власт (кметове, началници на областни земеделски служби и ДАИ - б.р.), но евроекспертите прогнозират, че скоро звеното ще стигне и до по-високи етажи на властта. Затова се препоръчва бъдещите промени в ДАНС да не засегнат служителите от тази структура, доказала своята ефективност.

Друг проблем, засегнат в евродоклада са експертизите по наказателни дела. Отбелязва се, че МВР има свой капацитет за ДНК анализи, балистични и графологични експертизи, но други видове изследвания се възлагат за изпълнение на вещи лица, акредитирани към съдилищата. В същото време в България няма бюро за вещите лица или подобен орган, който да ги наблюдава. Според евроекспертите това поставя под въпрос хода на делата.

Положителни в доклада са оценките за главния прокурор Сотир Цацаров и в трите глави от доклада - по съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност. Но не са такива за Висшия съдебен съвет ( ВСС), за изпълнителната власт в лицето на Министерството на правосъдието и за законодателите. Към тях са насочени главните очаквания на ЕК за конкретни мерки, които да доведат до бъдещ напредък.

Евроекспертите отбелязват, че „обвинението е постигнало увеличение на броя и бързина на процедурите по корупционни дела и дела срещу организираната престъпност". Те сочат, че „основното забавяне е в съдебната фаза, където има случаи делата след дълго време да се връщат обратно на прокуратурата", което се тълкува от общественото мнение като отказ от правосъдие от страна на съдиите.

Евроекспертите обръщат внимание и на друг познат от предишни доклади проблем: че прилагането на формални разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс спъват работата на спецпрокуратурата и спецсъда. Според пратениците на ЕК проблемът е там, че на спецструктурите на правоприлагането се препращат от техни колеги в страната не само дела срещу тежката организирана престъпност, а и такива без особена важност и фактическа сложност.
Стратегията за съдебна реформа не е конкретна

"През 2014 г. в България са се сменили 3 правителства, била е блокирана законодателната дейност на парламента, което е допринесло за липсата на реформи", отчитат Евроекспертите. Те отбелязват, че „правителството е предприело важна стъпка чрез приемане на Стратегията за съдебна реформа, но тя засега е неконкретна и без ясни срокове".

„Следващата фаза е да се докаже, че реформата е схващана като политически приоритет и да се осигури консенсус, конкретни и точни действия за прилагането й. Пример за конкретност е становището по съдебната реформа на главния прокурор Сотир Цацаров", пише още в доклада.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 14:25

И българите искат това за НК.Ама ако може да си внесем и малко съдии от Германия или Австрия,и малко прокурори,че тези нашите и с нов НК ще го опорочат.

27.01 2015 в 13:50

Кънчо, слез на земята.Реалноста е съвсем различна и това ти е пределно ясно.
Я кажи сега, колко евродепутата изкара великия ДПС-ар Сидеров?

1?, 2? или нилколко?
Е, до кога ще ни заплашвате с празните си приказки ?
Да ва ева лузърите нещастни !

27.01 2015 в 13:46

А Чоланова вместо да я отстранят я пуснаха 6 месеца в почивка да си харчи изкараното докато отшуми. Явно пак ще изпълнят заръките на ЕС управляващите ни престъпници :D

27.01 2015 в 13:41

хомо-съсляк, за теб - машинката за мИсо!
после - салами по 2,99лв/кг. за кучетата.

:)))))))))

27.01 2015 в 13:39

Друго си е да имаш директно паспорт и да не ти се налага да "бягаш" а просто да си те приберат, нали?

http://ic.pics.livejournal.com/azlok/18767118/27182/27182_original.png#КОЙ от българските политици има втори паспорт?

#КОЙ?

27.01 2015 в 13:34

Рано или късно, руския агент Сидеров ще си получи заслужения шут в ДПС-кия си гъз !
Въпрос на време е, копеленцето да избяга в Русия, като бившия си украинския си колега, Янукович.

27.01 2015 в 12:54

Рано или късно видов ден ще дойде за всички изедници!!! Волен ще ви оправи всичките !!!!

27.01 2015 в 12:48

С две думи: Сомалийско правосъдие!!

27.01 2015 в 12:43

"През 2014 г. в България са се сменили 3 правителства, била е блокирана законодателната дейност на парламента, което е допринесло за липсата на реформи"
Абе, аланкоолу, то това беше най-голямата реформа през последните 10 години!

27.01 2015 в 12:29

Явно Цацаров е заслужил адмирациите на ЕК с действията си около КТБ. Друг подвиг не си спомням да е извършил през изминалата година.