Еврокомисията ни предупреди да не продаваме български паспорти на престъпници

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2019 в 22:14 2630 2

Продажбата на гражданство на богати чужденци създава риск организирани престъпни групи да проникнат в ЕС. Това се посочва в проектодоклад на Европейската комисия, който ще бъде публикуван в сряда, съобщава агенция Ройтерс.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване, отбелязва Ройтерс.

В Малта, Кипър и България богати чужденци могат да си купуват паспорти срещу инвестиции, вариращи между един и два милиона евро.

В трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство, пише в доклада на ЕК. Това увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Еврокомисията планира създаването на експертна група, която до края на годината ще изготви препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8374

2

Emigirl

22.01 2019 в 11:26

Не трябва да си продаваме паспортите, защото ще се окаже, че българи стоят зад всякакви терористични актове, само там не сме се забъркали..