Галъп: 79% подкрепа за Румен Радев

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2017 в 15:01 5280 9

Българските избиратели масово оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Румен Радев, 79 на сто му дават положителна оценка.  

Това показва независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 1-2 февруари сред 803-ма души в цялата страна.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%. Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, на равнището на масовото съзнание в момента е категорично решен – 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата ориентация на Румен Радев, едва 12% са на обратното мнение. Очевидно първото международно посещение на новия ни държавен глава в Брюксел и срещите му на върха на НАТО слагат край в съзнанието на три четвърти от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения.

Инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея, са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

Очевидно масови са нагласите в българското общество за обновяване на политическия елит и за пряк избор на ръководители. Вероятно и затова общественото мнение „награждава” Корнелия Нинова: 47% я определят като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана: 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като „застой” определят тези години 27%. Тази тема вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от „накланянето на везните” по този въпрос ще зависи и резултатът от вота.

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. Електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8078

7

Вал

02.02 2017 в 20:56

След налагането на вето на закона за концесиите предвиждам поне 120% одобрение...
акъл - море, глава - шамандура!

10355

6

neverland

02.02 2017 в 16:37

малко са, 89% казвам аз и ракията от мене.

11714

4

OTBPAT

02.02 2017 в 15:52

десетична запетайка да сме пропуснали нещо? :)
Тези изследвания не се ли правят след 100 дни обичайно?

25215

3

Лопе де Вега

02.02 2017 в 15:42

Дайте на човека да седне в президентския стол първо. После му мерете онова...рейтинга. За избори ли бързате? За кого ще вика Радев?

Поздрав!