ГЕРБ: В 12 без 5 кадри на ДС се назначават за дипломати

Последна промяна на 04 юли 2014 в 11:58 2499 6

Министерство на външните работи

"В 12 без 5 се правят спешни конкурси за назначаване в дипломатическата служба и за повишаване в дипломатически ранг на служители в МВнР, които са близки до управляващите", обяви в кулоарите на парламента депутатът на ГЕРБ Пламен Mанушев.

Колежката му Джема Грозданова обясни, че правителството урежда бивши кадри на Държавна сигурност.

По думите на Манушев нагласените процедури ще облагодетелстват над сто души. Като пример за това депутатът посочи обявения конкурс за място в Дирекция "Политики на ЕС". Според ГЕРБ в състезанието имало сигурен победител - Невена Алексиева, която е парламентарен секретар на външния министър Кристиан Вигенин и бивш международен секретар на БСП.

Друг пример бил главният секретар на МВнР Веселин Вълчев, който е бивш шеф на кабинета на Ивайло Калфин от времето, когато отцепилият се от БСП Калфин бе външен министър. Вълчев бил вкаран в конкурс в системата и е направен дипломат, като е използвана вратичка в закона, защото по принцип той бил външен за системата човек.

Третият пример, който Манушев изтъкна, е съдбата на брата на постоянния секретар на МВнР - Ивайло Кашканов. Братът на Кашканов бил повишен спешно в дипломатически ранг, за да получи по-висок пост преди оставката на кабинета.

Джема Грозданова пък заяви, че близки до БСП хора, които са били част от Държавна сигурност, биват изпращани на мандат чрез даване на дипломатически ранг.

Пример за това, според Грозданова, е връщането на Иван Генов, който бил назначен, за да бъде изпратен като временно управляващ в Казахстан.

"Съвсем съзнателно не се изпращат постоянни посланици, защото целта е да се изпращат хора с принадлежност към ДС, които не минават през санкцията на президента", коментира Джема Грозданова.

По данни на ГЕРБ съпругът на Уляна Пръмова - Климент Пръмов, е върнат в системата и е готвен за посланик в Нигерия.

Джема Грозданова обясни още, че с нагласени конкурси директорите в дирекциите на общата администрация в МВнР са направени дипломати, за да бъдат недосегаеми след смяната на правителството.

"Замислена е също и подмяна на генералните консули, защото това са удобни позиции за хора, отново принадлежащи към ДС. За първи път ние в предишното правителство направихме прозрачни конкурси за назначаването на генералните консули. За генералните консули не се изисква указ на президента", коментира Джема Грозданова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2014 в 19:23

Еми герберастите навсякъде сложиха свои, обаче сега вият като подивели, че и други чакали искат дял от мършата.

04.07 2014 в 15:24

Прав беше Борисов,лайната,които изсраха на всякъде,ще ринем десетки години.

04.07 2014 в 14:30

Една година червени-турско БЕЗОЧИЕ.Ето това си докара народа,хак да му е!И като ги хванат че лъжат и крадат,се крият като мишки от медиите с надеждата че бурята ще отмине.

04.07 2014 в 13:54

Ами вземете че направете нещо, а не само да лалате без никакъв резултат.Ама то е така като нямате достатъчно информирани и начетени кадри, как се процедира в такива ситуации.

04.07 2014 в 13:51

Само не разбрах за к'во вият гробарите, че техните хора са по-малко или по-вече ДС, същото като малко бременна.


04.07 2014 в 13:00Герб се държи като осведомителна агенция. Идеи в тази партия - нула. Вместо тези занимания, можеха да да поставят като условие за явяването на консултациите във вторник депозирането на оставката на Орешарски с днешна дата и гласуването и във вторник.