ГЕРБ вече не искат чип в личните карти

Последна промяна на 10 март 2016 в 11:56 3723 10

ГЕРБ вече не искат личните карти да имат чип. Текстовете в Закона за електронната идентификация, които щяха да доведат до подмяна на картите заради чипа, бяха отхвърлени от комисията по вътрешен ред по настояване на председателя й и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На заседанието вчера Цветанов е предложил тази идентификацията да се въведе в друг документ, а не в личите карти, защото това щяло да ги оскъпи. За целта щяло да има промяна в Закона за личните документи.

"Движение "България на гражданите" изразиха опасенията си, че това може да забави въвеждането на електронното правителство и електронното гласуване, и призоваха депутатите да одобрят отхвърлените от комисията текстове при гласуването в пленарна зала.

От партията на Меглена Кунева подчертаха на брифинг, на който присъстваха само депутати от ДБГ, че това е позицията на Реформаторския блок. Те били готови да преговарят с Цветан Цветанов.

Според депутата Димитър Делчев опасението на Цветанов за поскъпването на личните карти е неоснователно. МВР били представили пред вътрешната комисия разчети, показващи, че цените ще останат същите за гражданите, които "ще плащат същите пари за много повече".

"Ако електронната идентификация и този чип отпаднат, ние ще изпаднем в състояние да не можем да изпълним волята на гражданите - да има достъпно електронно гласуване. Пак ще има електронен вот, но той няма да е толкова достъпен, за хората няма да зависи само от подмяната на личната карта", каза депутатът от ДБГ Антони Тренчев.

От партията на Кунева подчертаха, че ако отхвърлените в комисия текстове не бъдат приети в зала, са готови да внесат нов законопроект за промени в закона за личните документи, които все пак да дадат възможност в личните карти да има чип.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2016 в 01:22

В САЩ личната карта е шофьорската ти книжка(карта) Там има твоя снимка, на гърба има холограма или как се казва където е кодирано всичко за теб. Ако не можеш да караш наместо шофьорска книжка издават документ за самоличност което е нещо като лична карта но без информация за шофьорските ти умения.

11.03 2016 в 16:09

Подкрепям НЕискането на чипове в личните карти, макар и опасявам се по МНОГО различни причини от тези на другаря Цв :)

10.03 2016 в 17:38

Абе хора, вие не сте разбрали ;)
Герб не са против чипа, а против това той да е в личната карта. По-добре направо като при кучетата, направо подкожно :)))

10.03 2016 в 17:14

Оххооо тука явно са усетили пропаданеот на поръчката за 100-200 милиона евра с която щяха някои да с еоблажат и сега като матросовци пишете тъпотии.....

Хора в нормалните демокрации личните карти не са задължителни а явление от типа смяна на лични документи не съществува!!! Вижте САЩ, Великобритания, Германия.

Никъде в нормлания свят няма подобен произвол. Задължително лина карта.....задължитлено всички граждани плащат на избран мафиот много кинти, задължително всички могат да бъдат следени от държавата....

Това го има само в северна Корея и бившите соц страни в източна Европа.

Хайде след 30 години опити за демокрация и ние малко да заприличаме на нормална държава.....

10.03 2016 в 16:08

И цвъцко и баш боса спират престъпната дейност, защото няма накъде. Шефовете на IT индустрията преди дни се бяха събрали на частен остров уж да обсъждат явлението Доналд Тръмп, ама като гледам паническите действия на ДС шофьорчето, явно силен вятър е задухал през океана. За съжаление на цвъцко, онези които се събраха на частния остров имат капитал по голям от цената на всички активи на България, заедно със земята, къщите, новите магистрали и бричките по тях. Печалбата им за година е пъти бюджета на България. Някои действия на селския ДС активист няма да бъдат простени, защото онези от острова знаят много добре, че престъпните практики срещу бизнеса са много заразни, като заразата може да мине океана.

10.03 2016 в 15:23

РБ ДГД

10.03 2016 в 14:35

ГЕРБ вече не искат чип в личните карти


А натопорчен пенис с разширени вени в ануса си искат ли?

10.03 2016 в 13:30

Ето защо всяка власт има нужда от остен - за да не се успива и да не подменя поетите си пред избирателите ангажименти ! Още повече, когато се разсейва при всеки опит да бъде променено задкулисното статукво ! Очевидно Цветанов и ГЕРБ обслужват ДПС !

10.03 2016 в 13:12

Аман от глупости!Смяна на лични карти, номера на коли и т.н., за да събират пари и да печелят приятелски фирми!!!

Как в Гърция има 10 вида номера на колите?За правилата в Швейцария да не говорим!

Да им приседне дано!

10.03 2016 в 13:11

А аз мисля че личните карти трябва не трябва да са задължителни!

Ако искаш си изкарваш лична карта, ако искаш не си! Лична Карта ти трябва само ако използваш определени услуги - кредити, банкови сметки и т.н. идиотщини. Ако не искаш да използваш тия бичове на модерния свят защо ти трябва лична карта?