Гражданство за всеки, който има роднина българин

Последна промяна на 24 юли 2015 в 11:34 15819 23

Снимка БГНЕС

Депутатите абсолютно единодушно и без дебати приеха на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън България.

Според поправките, внесени от всички партии от управляващото мнозинство, българско гражданство ще могат да придобиват всички, които имат поне един близък роднина от български произход.

В приетите промени е записано още, че близък роднина може да е възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до шеста степен включително.

Според предложените изменения се предвижда възможност при липса на официални документи, удостоверяващи произход, такъв да може да бъде доказван с нотариално заверена декларация.

По думите на вносителите предлаганите изменения целят създаване на гъвкава и ефективна система за защита на правата и интересите на българите, живеещи извън България, както и възможност за увеличаване на българското население, при наличие на изявен интерес за принадлежност към нея от лица с български произход или българско самосъзнание.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2015 в 16:49

За да не се създават инсинуации,че всеки при това положение може да получи българско гражданство,нека да допълним,че според изискванията на новия закон е нужно също така добро познаване на българската история както и добро владеене на говорим български език!

25.07 2015 в 20:06

Добре Дошли !- на половин Турция ...

25.07 2015 в 18:54

Партиите от управляващото мнозинство са го приели ГЕРБ Реформаторски Блок Патриотичен фронт АБВ.

Само трябва да се добави да се явяват на изпит по български език. Не може хора, които не знаят една дума на български и да гласуват за български парламент.

25.07 2015 в 04:44

ако е пъкленият план, сме шах и мат .....

25.07 2015 в 04:42

ако са внесени от дпе,пък и да не са мисля че те ще са най облагодетелствани, а от чисто хуманитарна гледна точка е е лоша идея ;)

25.07 2015 в 03:18

"В приетите промени е записано още, че близък роднина може да е възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до шеста степен включително."

Как звучи само! :))) Овцете избягаха! Кошарата празна, ИДВАЙТЕ ! То е ясно че желаещи няма да има. Поне нормални хора. Затова законодателя се е постарал да има поне мъъъничко логика в призива! А ако бяха приели и всеки на който котката му по съребрена линия до 10 поколение е от България то тогава няма начин някой да не се върже. Негри или жълти например които не са чували за живота тук. :)))) Е ще пробват за малко и беж да ги няма на запад!

25.07 2015 в 02:00

най мноо мразим българете от чужбина да ми праат конкуренция тука и да ми се пречкат... Я си знаем и можем всичко сам, само пари ми требат, мноо пари...

24.07 2015 в 18:04

№8, напълно съм съгласен с теб. Човек като се разходи из Босилеградско, нагоре до Ниш, а и в Македония ще разбере, че това решение е правилно.След цял век България трябва да се обърне с лице към тези хора.

24.07 2015 в 17:03

Ще отпадне ли тогава тромавата процедура по производство на чл.15 на Закона за българското гражданство за да доказват българите в чужбина ,че са български граждани и получат необходимия документ за адресна регистрация за издаване на лична карта.И децата и внуците ми са български граждани по Конституция и по рождение. Притежават законно издадени български документи за раждане, ЕГН и самоличност/макар с изтекъл срок, за което следва глоба за това/
Защо тогава трябва да се доказва ?
Защо трябва да се подава молба в Министерство на правосъдието за да се доказва, че са български граждани???
С кой Закон им е отнето българското гражданство, за да иска сега да им се възстановява? Българските граждани живеещи в чужбина се оказаха чужденци в собствената си Родина. Тази процедура я изпитах вече с единия си внук, сега се оказва, че и за децата ми трябва да се приложи.Парадокс!!!Но факт, гласуван и приет от нашите любими и умни законотворци в НС.

24.07 2015 в 14:32

Ако единият от баджанаците, изчукващи една и съща рускиня е българин, останалите нерези роднини по коя линия му се водят. Така всяка проститутка с клиент българин може заедно с останалите си клиенти да кандидатства за български паспорт.