Избори на хоризонта: Изказванията на Местан от 25 май насам

Последна промяна на 05 юни 2014 в 15:45 4222 3

Лютви Местан и Сергей Станишев

Снимка БГНЕС, Архив

Сутрешната пресконференция на лидера на ДПС Лютви Местан, на която той обяви, че "контролираният хладен преход към стабилизиране на политическия процес" може да се постигне чрез предсрочни избори, стана топ новината на деня.

Идеята за предсрочни избори още тази година бе развръзката на позицията, която Местан изгради бавно след евровота от 25 май. Ето как еволюира позицията на председателя на ДПС от изборите за Европейски парламент насам.

28 май

"Няма вариант правителството да изкара цял мандат."

"Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция."

Тези думи на Местан дадоха повод да се счита, че ДПС намекват за предсрочни избори. Още същия ден обаче от партията опровергаха това тълкуване, заявявайки категорично, че не сваля доверието си от премиера Орешарски. На 28 май Местан заяви, че не ДПС е партията, която ще реши съдбата на парламента:

"Точно затова от нас не може да се очаква да решим съдбата на кабинета. Това на първо място се полага на основния носител на властта – БСП. ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред."

29 май

След като на 28 май лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да коментира намеците на Местан за предсрочни избори, тръгна слух, че председателят на ПЕС се кани да оглави кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание. Това не остана незабелязано от Местан и той съобщи позицията си по въпроса мимоходом:

"Ние сме на категоричната позиция, че в рамките на 42-рото Народно събрание, друг е въпросът колко ще бъде дълъг животът му, ние няма да подкрепим друг министър-председател освен Пламен Орешарски."

Местан отново изтъкна, че ДПС ще бъде стабилен коалиционен партньор и няма да оказва натиск върху БСП.

"ДПС отдавна не е партията, която извива нечии ръце. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог. Проблемът сега е намирането на най-верните решения в съответствие с интереса на българските граждани и ДПС ще вземе участие във вземането на тези решения."

30 май

На 30 май лидерът на ДПС обеща, че няма да има "ДПС-арски шут" по правителството на Пламен Орешарски.

"Ние с нито едно свое действие сега и оттук нататък няма да дадем основание за реанимиране на други митове като ДПС-арски шут и т.н., ще изграждаме образа на солиден политически субект, в който може да се има доверие - и когато нещата вървят добре, и в ситуация на криза."

Местан каза също, че все още не е провел консултации с левицата, защото БСП имат нужда от повече време, за да направят анализ на изборните резултати. Той обясни, че очаква обаждане от Станишев пред предстоящия тогава уикенд (31 май и 1 юни).

Председателят на ДПС подчерта миналия петък, че въпреки добрите резултати партията му съзнава, че е трета политическа сила:

"Ние имаме съзнание, че въпреки растящата подкрепя сме трета политическа сила и въздържането ни от решения, които се полагат на мандатоносител, не трябва да се интерпретират като бягство от отговорност, а по-скоро аз ги определям като висока политическа отговорност. Всеки трябва да си знае боя и аз нямам никаква идея да си го надскачам."

4 юни

Лютви Местан заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че все още не е разговарял със Сергей Станишев след изборите. Той обеща пред медиите да обяви официалната позиция на ДПС за съдбата на кабинета на нарочна пресконференция в четвъртък и се закани посланията му да са толкова ясни, че да ги разберат всички - коалиционните партньори, медиите и анализаторите.

На въпроса какъв времеви хоризонт очертава пред правителството, Местан отказа да отговори.

5 юни

На свиканата пресконференция в четвъртък Местан обяви, че за ДПС единственият изход за правителството са предсрочните избори.

"Анализът прави невъзможна идеята за пълен мандат на кабинета "Орешарски", тази идея не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта: Първият - хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 - местни и парламентарни. Вторият - избори догодина по това време. И третият - избори до края на годината."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 18:55

С две думи: Болен напуска, да влезе Дудука!

05.06 2014 в 16:56

Доган май прозря, че с окупиращата България руска мафия няма да може да се справи. Те са по долни и от него самия. Ще му вземат и това, което е откраднал.
По добре да си стои на хранилка на окупираните от него самия общини още малко.

05.06 2014 в 16:27

ЕС спря хранилката и доган изпищя. Надяват се да участват в коалиция със следващия победител, за да точат фондовете. Нека да им направим сметките криви с 70-80% избирателна
активност, и да се борят за 5% вотове.