Кабинетът изтегля доклада за състоянието на отбраната

Последна промяна на 31 май 2017 в 11:27 1845 0

Ден след като на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента беше постигнат консенсус за развитието на сектор "Сигурност", правителството изтегли доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г. Държавният глава Румен Радев се обяви срещу изтеглянето на документа. Той определи това като абсурд и обясни, че до състоянието на армията днес се е стигнало именно заради "розови доклади", с които проблемите са замитани в годините.

Според доклада, който беше изработен в мандата на служебното правителство, армията се справя трудно с изпълнение на задачите си, а заради системна липса на средства, стара техника и незапълнени щатни бройки, Въоръжените сили само частично изпълняват задълженията си. 

Изтеглянето на доклада беше анонсирано от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който обяви, че документът ще бъде редактиран в частта му с препоръките. В същото време той определи като недопустими заключенията в него, че армията не смогва да изпълнява задълженията си, защото това демотивирало личния състав.

На свое решение днес правителството реши да изтегли доклада, с мотива, че се налага нов и "задълбочен преглед на документа", след което той ще бъде повторно внесен "в актуализиран вид за разглеждане от страна на правителството и Народното събрание".

От решението на правителството не става ясно конкретно в коя част документът ще бъде актуализиран като не се посочва и срок.

banner 545x