Кънев с ултиматум към Калфин и АБВ за Конституцията

Ивайло Анев Последна промяна на 08 юли 2015 в 10:48 4543 15

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев постави ултиматум към коалиционните партньори от АБВ и вицепремиера Ивайло Калфин.

Причината - отхвърлените снощи от комисията промени в Конституцията. Това стана именно с гласовете на АБВ.

Кънев изрази тревога от поведението на опозицията и „една от партиите, довчера участвала в мнозинството“.

„И ако по отношение на опозицията не можем да имаме претенции, то по отношение на мнозинството това е отказ от отговорност за управление и стабилността на държавата“, категоричен беше лидерът на ДСБ.

От РБ очакват от вицепремиера Ивайло Калфин ясна позиция по конституционните промени, като от това ще зависи доверието към него като член на кабинета.

„За нас успехът на съдебната реформа е безусловен критерий за равноправно членство в ЕС“, каза Кънев.

"Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени", категоричен беше Кънев.

Той обяви, че от РБ призовават опозицията към съгласие и отговорност и настояват останалите политическите сили в управлението да се ангажират с довършването на реформите.

По-рано пред журналисти в Народното събрание Кънев коментира вчерашното гласуване във временната комисия за промените в Конституцията.

Съпредседателят на РБ заяви, че техният депутат Димитър Делчев не е присъствал на заседанието, защото "е на асамблеята на ОССЕ в в Хелзинки".

"Той е командирован отдавна и всички видяхме, че не от неговия глас зависеше решението. Факт е, че той е оставил пълномощно, с което упълномощава Атанас Атанасов и заявява волята си да подкрепи промените. Комисията е решила, че няма възможност за дистанционно участие", заяви Кънев.

Според него за България съдебната реформа е това, което за Гърция е финансовата стабилност - критерий дали "ще бъдем същинска част от Европа или безгласна периферия, каквато сме в момента".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2015 в 14:53

От хората на агент Гоце каква подкрепа да чакаш?! Поне половината съдии той ги е назначавал заедно с Доган!

08.07 2015 в 14:53

То да му писне от ултиматуми на човек в това правителство... То не бяха ултиматуми от Патриотичен фронт, то не бяха такива от АБВ, сега и Реформаторската шайка надига глас... Отново е прах в очите на хората. На никой не му се пуска кокала. Без АБВ, РБ няма да са в управлението- правителството ще падне. Без РБ, АБВ няма да са в управлението- правителството ще падне. Без ПФ, АБВ и РБ няма да са в управлението- правителството ще падне. Кого лъжат и кого заблуждават не мога да разбера

08.07 2015 в 13:07

Наистина толкова разюздано гадно тролене не може да е безплатно. Мно-о-го парици и интереси стоят заровени в тази "съдебна система", гнусното творение на комунетата и ченгетата след 89-та, и понеже те са тъпанари, очевидно са получили и експертна "братска" помощ, за да направят такава конституция и да се бетонират до десето коляно да ни изсмукват кръвчицата. Защо всяка от бившите соцдържави, в които само наличието на руска армия крепеше соца, вече е нормална държава, а само ние, дето сами си се натискахме в блатото, живеем като говеда?!? Ами защото допуснахме говедата да ни решават живота... Драскайте, тролове гнусни, драскайте, и вие сте в блатото...

08.07 2015 в 13:03

В сравнение с жалките изяви на другите партии, сте единствения смисъл да се излезе и да се гласува. А редовните псувни и нарицателни са от същата страна - откъм жалките партиики на белия шум - статуквото. Яко е да се наблюдава как ги карате да пишат безсмислени коментари и да оголват сърчицата си. Пожелавам дълъг списък с коментари та да се види колко вълнувате и двете страни на барикадата.

08.07 2015 в 12:50

Браво Радане! Точно така. Зарязвайте ги ако не се посветят на решаването на проблема на проблемите - върховенството на закона. Ако не ви подкрепят - и предвид електорлния си резултат - вие си оставате най-добрите в парламента. Радвам се, че ви има там, за активността, последователността, хъса и немалкото прокарани промени.

08.07 2015 в 12:42

Леле троловете как се разлютиха. Само, че няма логика в разлютяването. Факт е, че съдебната система не работи добре, защото има много корупционни намеси. Значи тролчетата, да не ги изреждам са за корупция или по-точно те самите са крадците.

08.07 2015 в 12:38

Кой си ти охранителю, че да даваш ултиматуми? кого заблуждаваш? Нали ако не са АБВ вашият смешен Реформаторски блок няма да е в управлението, нали ако не са АБВ доктор МЕНГЕЛЕ няма да е здравен министър, нали ако не бяха АБВ нямаше да ни заробите с 16 млрд дълг

08.07 2015 в 12:38

Подкрепям Кънев! Очевидно е, системата не работи и не може да остави просто така! Колко пъти ви пращаха писма със критики към съдебната система, от съюза? Най-големия проблем на България е липсата на отговорност, всичко останало е ала-бала.

08.07 2015 в 11:50

И каква точно е разликата дали оня комсомолец не е гласувал, за да иде на зяй пазар в Хелзинки или некой от къневата партия не е отишъл да гласува, ако приемем, че има такова нещо като "пълномощно по електронна поща"?

И в двата случая е издънка на РБ, във втория - на къневата партия.

Вместо да въведе ред в собствената си банда, това леке плюе по другите.