Колко ще плащаме на политическите партии в новия парламент?

Последна промяна на 16 май 2013 в 02:41 5633 12

Коя партия каква субсидия получава

Блог за политика ЕКИП*

Множество организации с право се обявиха за промяната или пълното премахване на този тип субсидиране, но нито една от тях не успя да събере достатъчна обществена подкрепа и да намери своето място в парламента; по тази причина няма основания да смятаме, че в близко бъдеще този модел ще се промени.

Днес, когато разполагаме с окончателните резултати от парламентарните избори, можем да направим равносметка колко пари от джоба на данъкоплатеца ще отидат за финансиране на тези политически структури. Законът за политическите партии предлага субсидия да получават не само парламентарно представените партии, но и тези, получили повече от 1% от вота на изборите. Доколкото това правило не се отнася до коалициите, освен ако не са част от парламента, право на държавно финансиране ще имат 9 партии и една парламентарно представена коалиция, а именно Коалиция за България. Според Закона за държавния бюджет за 2013 г. стойността на субсидията е 12 лв на получен глас.

Следователно, партиите преминали границата от 1% ще получават общо 34.8 милиона лева на година, а за четирите години - ако приeмем, че през годините стойността на субсидията няма да се измени през целия период – 139 милиона лева.

За сравнение, годишната издръжка на партиите в този си вид е приблизително равностойна на годишната субсидия на СУ „Св. Климент Охридски“ или пък на стойността на един лот от така възхваляваните от предишното управление магистрали. Очевидно обаче финансирането на политическите партии е приоритет.

По-притеснителен обаче е и големият брой партии, които ще получават субсидия, докато този парламент съществува, при все че няма да изпълняват никакви представителни функции, а очевидно целта на финансирането им е да оцелеят до следващите избори - на тези 6 формации се полагат общо 5.4 милиона лева годишно, срещу които от тях не се очаква да извършват каквато и да било дейност. Иначе казано, финансирайки ги, държават сключва една много лоша сделка, в която дава немалко пари, срещу която не получава никакъв продукт – или, речено по-грубо, през следващите четири години ще плащаме биричката на Светльо Витков и подобните нему от собствения си джоб.

Този модел създава една изключително порочна практика, а именно създаване на партии и участие в предизборната борба не с цел постигане на представителство и участие в управлението, ами единствено в стремеж към субсидията. Практиката показва, че в България печеленето на гласове със силни популистки изказвания, които не са подкрепени с реална политическа програма и управленческа визия е доста лесно, а нека не забравяме, че за да се доберат до субсидията на ПП „Глас Народен“ бяха необходими едва 43 хиляди гласа, на РЗС – 69 хиляди. По този начин, изборите се превръщат в бизнес, удобно финансиран от държавния бюджет, който се намира на работа по няколко месаца на всеки четири години.

Несъстоятелно е да се твърди, че се правят опити за оптимизиране на държавни разходи, а в същото време по 35 милиона лева на година да отиват безотчетно за финансиране на партийни структури, които спокойно могат да се издържат сами. На лице са няколко различни подхода, които могат да бъдат прилагани от партиите, които наистина се стремят към парламентарно представителство:

Членски внос: обвързването с определена политическа структура предполага определено отношение към нейните принципи и цели, и в този смисъл минимално финансово участие в бюджета на партията не би било неприемливо. На този принцип се финансират професионални организации, които изпълняват функции сходни до тези на партиите – концентрират сходен интерес;

Спонсорство: публична тайна е, че повечето партии се застъпват за позициите на определени бизнес интереси. Официализирането на тези взаимоотношения не само ще ги извади на светло, но и ще подпомогне за неговото развитие под формата на „корпоративна реклама“;

Fundrasing: отделните политически цели на партиите също могат да се превърнат в източник на приходи, във вид на кампании за събиране на средства за постигане на определен резултат;

Прилагането на тези методи – без да влиза в конфликт с настоящото законодателство, регулиращо дейността на политическите партии, ще позволи едновременно те да действат независимо от държавния бюджет и да се облекчи този ненужен товар върху бюджета. Отделно, премахването на субсидиите ще сложи край на практиката на „преследване на субсидии“.

-------------

ЗПП, Чл. 25, Чл. 26

ЗЗДБРБ 2013 г., Преходни и заключителни разпоредби, § 12

____________________________________

*ЕКИП са група млади хора, които са нарекли себе си "Експертен клуб за икономика и политика" и публикуват статиите си в блога ekipbg.com.

Авторите са: 

Стоян Панчев - основател, редактор, автор

Явор Алексиев – основател

Момчил Еленков – автор

Стела Златкова – автор

Кирил Мирчев – автор

Борислав Щерев - автор

Методи Цанов – автор

Мартин Владимиров – автор

Теодора Ангелова – автор

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2013 в 20:22

Доста тъпа и политически неграмотна статия. Единственият шанс една почтена партия да просъществува в тези географски ширини е подобна субсидия. Предложените от автора алтернативи означават над водата да останат само партиите-корпорации, подкрепяни, скрито или открито - няма значение, от определени бизнес интереси срещу определени услуги. Ако мислите, че това и сега се случва, не мислете, че не може и по-зле. Може.
Ако тезата на автора е, че партиите не са важни и политическият живот може без тях - ок, на тоя клон има много маймуни. Но за тях няма значение дали парите ще отидат в СУ или в някоя партия, защото не ползват и двете услуги.

16.05 2013 в 19:12

Офнюз, по принцип ви харесвам и до скоро си мислех, че не сте политически обвързани, но в последно време започвам да осъзнавам, че може би съм се заблуждавал...... тази статия е доста далеч от обективна и безпристрастна - очевадно е, че имате нещо против "Глас народен" и Светльо Витков в частност - но всъщност имате ли някакви реални доводи и аргументи да напишете това, което сте написали ?
Не знам защо всички са се хванали да заяждат "Глас народен" за тази субсидия - по всичко личи, че няма за какво друго да се хванат - не очаквах да видя и вас в кюпа :D

16.05 2013 в 18:57

То много хубаво, ама да запитам горните - как точно факта, с който се гордеете ще помогне по какъвто и да е начин на България, че нещо не ми е ясно?

16.05 2013 в 17:29

6+ за предложението.
Най добре би било - колкото вземе първата партия под чертата на 4%, толкова субсидия и за останалите.
Нали говорим за политически плурализъм и за "равнопоставеност" в политическия процес, присъщи на демократичното общество. :)

16.05 2013 в 17:26

БРАВО.
Съвсем честно Ви казвам, точно Вие имате право да се гордеете със себе си. Всякакви шамани се опитаха да откраднат независимия вот, да откажат хората да гласуват по убеждение, да ги сплашат че ако не гласуват за главите на ламята, партиите-близнаци в парламента, гласът им щял да отиде на вятъра и др. по перфидни "упражнения по смятане на проценти".
След като тинтири-минтиринга не мина, сега голям рев се надигна - защото партии като НФСБ и Глас народен, успяха да се преборят и направят добри резултати въпреки откраднатите гласове по секции.
Точно хора като Вас, доказаха че не всички българи са овце.

16.05 2013 в 17:20

Браво, това е велик отговор на смешния плач на тая статийка от неизвестни оплаквачки.
И аз гласувах за антисистемна партия и също не завиждам на субсидията на "Глас народен".
Тяхната кампания беше смислена, ако някой не заслужава никаква субсидия, това са четворката "стари муцуни" в парламента, които убиват истинската политика.

Който трябва да се срамува за вота си - нека се скрие някъде, и да се сгъне на две!

16.05 2013 в 17:08

И аз гласувах за Светльо с ясното съзнание, че няма да влезе в парламента.

16.05 2013 в 16:37

До автора /ите/ на горното:
Гласувах за Глас народен. С ясното съзнание , че няма да влязат в парламента. С ясното съзнание , че в следващите години ще получават именно тази субсидия и ще имат време и възможности да се развият и докажат , че освен майтапа, могат и друго. И най-вече защото единствено те може и да не са креатура на БКП.

Конструктивно :
Според мен долната граница за субсидия от 1% е добра. Но пък трябва да има горна граница на субсидията. Вие кажете колко левчета.

16.05 2013 в 16:13

Те понеже нищо друго не могат да намерят срещу Сетльо и всички скочиха на юруш - щял да вземе субсидията...

16.05 2013 в 16:07

+1