Кунева: Коалиционните отношения в РБ не са на добра висота (видео)

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2015 в 09:08 4156 13

Меглена Кунева

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Меглена Кунева

"Коалиционните отношения не са на добра висота. Това до голяма степен зависи от Блока. Блокът не се събира достатъчно често и, на практика, органите му не действат. Ние направихме опит преди месец - месец и нещо и аз много се радвам, че днес ще има поредното заседание на Изпълнителния съвет, ние трябва да се събираме, и когато един говори от името на всички, да е взел мнението на всички. От една страна, ние имаме задачи за нашата добра организация, но, от своя страна, ГЕРБ не направиха неща, които трябваше да направят пак по коалиционно споразумение - събиране на двете парламентарни групи заедно, събиране на Съвета за растеж. Тези коалиционни формати липсват и, ето, виждате къде сме." Това заяви лидерът на Движение България на гражданите и вицепремиер Меглена Кунева в интервю за bTV тази сутрин.

ДБГ отказа да излезе от управлението, както това направи лидерът на ДСБ Радан Кънев, след като парламентът отхвърли съдебната реформа и това принуди правосъдния министър Христо Иванов и тримата му заместници да подадат оставки.

Кунева няколко пъти отклони въпросите за Радан Кънев, дори и този дали изобщо са разговаряли по телефона. Има по-важни теми, по-важно е какво се казва публично, смята Кунева.

Тя отрече категорично да е следващият министър на правосъдието.

Вицепремиерът заяви още, че иска да запази единството, с което е започнал РБ и на въпрос как, при положение, че остават с един по-малко, отговори:

"Недейте да слагате каруцата пред коня. Не съм чула нито един от моите колеги да казва, че напуска Реформаторския блок. Чула съм един от председателите на партия е казал, че не смята неговото участие във властта за продуктивно. Да вещаем как ще излиза ДСБ от Реформаторския блок е силно, силно надценено. Нека да видим какво ще решат. Досега такъв знак не е даден. Това, което аз мога да направя е да успокоявам обстановката, да се държа отговорно и да предлагам мостове, а не да ги горя".

По повод трусовете след гласуването на конституционните промени, Кунева заяви още: "Въпросът е поведенчески. И действително е личен. Въпросът е дали когато имаш трудност вдигаш рамене, отпускаш ръце и казваш: "Отказвам се, аз можах толкова. Нека някой друг да продължи", или казваш: "Не, имам надежда" - в края на краищата политикът по длъжностна характеристика трябва да има надежда - и продължаваш нататък".

Тя даде висока оценка на Христо Иванов и го нарече "един от най-близките и симпатичните ми колеги". "Съжалявам, че не продължихме заедно".

Тя отново заяви, че приетите промени в конституцията са стъпка в правилна посока и не отговори недвусмислено ясно дали би подала оставка, ако депутатите орежат и нейния антикорупционен закон подобно на предложените от Христо Иванов промени в конституцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2015 в 17:28

Радан и ДСБ са последна надежда...... МАСКИТЕ ПАДНАХА

15.12 2015 в 17:28

Радан и ДСБ са последна надежда...... МАСКИТЕ ПАДНАХА

15.12 2015 в 14:16

Вие нямате коалиционни отношения, а полови смешения...с всеки, който е във властта. Готови сте на всичко само и само да сте в управлението и да участвате в разграбването на последните остатъци от България

15.12 2015 в 11:09

"...не отговори недвусмислено ясно дали би подала оставка, ако депутатите орежат и нейния антикорупционен закон..."
ШИШИ (истинския министър на правосъдието)дали има сметка от нейния антикорупционен закон ?!
Тя вече не прави реформи, сега тя гради... мостове!!!


15.12 2015 в 11:05

Тълковен речник

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК
множествено число, срамен род
1. шайка властолюбци/шепа службогонци, блокиращи реформите.

15.12 2015 в 10:32

Пръмова не е права, защо не е поела инициативата за по - чести срещи на коалицията? Не е ли записано в споразумението за начина на комуникация и координацията между тях? Много е късопаметна. Изглежда е забравила преди местните избори как без да се съобрази с мнението на партньорите предложи сама кандидат за кмет на София. това не е единственият пример за опити за налагане на мнение.
Убеден съм, че много скоро, ще изпищи на умряло. С този закон, който опитва да пробута, ГЕРБ ще я сложат на пързалката, както направиха с Хрл Иванов. НИКОЙ ОТ ОСТАНАЛИТЕ НЕ ГО ИСКА ТОВА ЗАКОНЧЕ!!! И какво? Ще чака още 6 месеца за да го вкара отново. Така до края на мандата. Не е ли ясно, че вече са там само за легитимация. Нито на думата си, нита на подпис му може да се вярва на ББ.

15.12 2015 в 10:23

Боклук.

15.12 2015 в 09:57

Алоо, костококите !!!


Що съскате бе ?

Нищо ви се не разбира !

15.12 2015 в 09:45

милата бърборана, празнословието й в ТОЗИ момент е може би венец на безсмисленото й говорене. И е смешно. Не съм от тези които се заяждат на дребно кой е мъжът й, кой е свата й. Нито че не може да надскочи политическата среда и манталитет който ни донесе всеядото царче. Просто си е такава. Удобна за себе си, мила, внимателна и главно много полезна за...себе си и последователи.