Лиляна Павлова: Няма риск от наводнения

Последна промяна на 10 май 2016 в 09:45 1926 2

Снимка БНТ

Лиляна Павлова

Няма риск нито едно населено място да бъде залято. Във врачанския регион има голям водосбор на реки. Ситуацията вече е овладяна и се прави контролираното източване. Това коментира по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Вчера заедно с вътрешния министър Румяна Бъчварова тя направи проверка на състоянието на язовирите в района. Припомняме, че в събота вечер два язовира преливаха, а в Мизия беше обявено бедствено положение.

"Ще бъде пратен екип от водолази, който да види състоянието на язовирните стени. На един от язовирите са правени взривове. В областта на Враца, Монтана и Мизия има около 50 язовира, които се влизат един в друг и дори и един да има проблем, това се отразява. Ходихме и в Мизия, ситуацията там е доста добре организирана. Трябва извън самата територия на общината да бъде почистено коритото на реката", обясни Павлова като похвали кмета, че си е свършил работата, за разлика от този на Хайредин.

По думите й от проверените 1500 язовира едва 50 имат препоръки за източване. Павлова успокои, че стратегическите язовири са в добро състояние и нямат никакви притеснения.

За пътищата в направлението Враца-Видин, регионалният министър подчерта, че почти 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в този регион.

"Това е годината на Северозапада. Видяхме, че 4 години хората страдат. Фокусът е Северна България, със специално внимание на западната част. 24 млн. лв. пък ще бъдат инвестирани в участъка Пловдив-Асеновград", каза още Лиляна Павлова.