Местан смекчи тона. Не свалял доверието си от Орешарски

Последна промяна на 28 май 2014 в 15:52 3654 9

Лютви Местан, Сергей Станишев

Снимка БГНЕС, Архив

"Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството."

Това пише в позиция на официалната страница на ДПС лидерът на партията Лютви Местан. Коментарът е по повод начина, по който изказването му отекна в медиите.

По-рано тази сутрин Местан заяви, че трябва да бъде обсъдена възможността за предсрочни избори и подчерта, че заради "политическите реалности" кабинетът "Орешарски" едва ли ще изкара пълен мандат.

Местан изтъква за пореден път, че партията му е единствената партия, която е увеличила доверието си на тези избор. Той обаче посочва, че не ДПС, а БСП трябва да реши съдбата на кабинета.

Въпреки уточненията, Местан не пропуска да изтъкне следното:

"Подчертавам повторно, че с оглед на по-общите измерения на вота, за нас са отворени всички опции за стабилизиране на политическия живот в страната".

Ето какво гласи позицията на лидера на ДПС:

Изявлението ми днес пред медиите категорично не дава основание за интерпретации от рода на „ДПС произнесе присъдата на кабинета „Орешарски”, „ДПС зачеркна пълния мандат на кабинета” и др., защото точно ДПС е политическата сила, която получи най-силната подкрепа на евроизборите. Вотът на избирателите ни е и вот за ДПС като поддържаща управлението на страната партия. Избирателят не ни даде мандат да искаме сега предсрочни избори. От тази гледна точка от ДПС не може да се очаква да стане причина за свалянето на кабинета „Орешарски”. Подчертавам повторно, че с оглед на по-общите измерения на вота, за нас са отворени всички опции за стабилизиране на политическия живот в страната, без реваншистки страсти обаче. Затова призовах към диалог без излишни емоции и ултиматуми. Еуфорията е лош съветник, особено, когато няма реална база за нея.

Припомням, че победителите, в лицето на ГЕРБ, също губят, при това над 400 000 гласа в сравнение с изборите през май миналата година, т.е. в сравнение с времето, когато беше свален кабинетът „Борисов”. Реформаторите също губят над два пъти от вота, който получиха преди година. Така че малко повече предпазливост и разум никому не са излишни. Единствената политическа сила, която не губи, а увеличава доверието си е Движението за права и свободи. Точно затова от нас не може да се очаква да решим съдбата на кабинета. Това на първо място се полага на основния носител на властта – БСП. ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред. Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството му.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2014 в 21:28

Историята ще запомни Станишев като човека който затри БСП/БКП и турцизира България в нескопосните си опити да се държи на власт.
За първия му подвиг интелигентните българи може и паметник да му вдигнат. За втория не знам... не съм сигурен че Доган ще успее да го спаси от "благодарността" на българите и отмъщението на съпартийците му. Струва ми се че мекото му дупце ще сере кръв...

28.05 2014 в 18:44

смекчил е тона,но е втвърдил мръвката..ще видите ,ако се стигне до ремонт на кабинета,как пламеноре шарски и сергейстани шшшш...ще мятат теманета, ще козируват и ще си носят под едната мишница учебник по турски език ,а под другата -оставките...анадъмо...

28.05 2014 в 18:03

Какъв обективен анализ, ефенди? Обективно ДПС извади 150 000 цигански платени гласа за себе си, и още толкова за ББЦ, е това е обективно. В едно си прав - че не трябва да изпадаш в самодоволство, защото тия, които сега накупихте, утре ще купи друг. ДПС трябва да съществува и да получава постове тук-там, но не и да извива ръцете на всички останали. Все още има към 500 000 мислещи българи тук, включително и истински ваш електорат, който много добре разпознава истината от лъжата. Скоро вашето превъзходство ще е в историята.

28.05 2014 в 17:56

Ах, курви мръсни, идва Видовден. Няма да изкарате и месец още, заклевам се!

28.05 2014 в 17:52

Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството."
Е пък ние веднага го интерпретирахме като свалено доверие! Пфууу,ама сме наивни,значи....!

28.05 2014 в 16:33

Боже, боже! Да се смее ли да плаче ли човек?
Избирателят не им бил дал мандат за предсрочни избори.
Избирателят ви изобщо не знае за какво ви е дал мандат. Той дори не знае какво означава тази дума. И това го знаете много добре г-н Местан.
За вашия избирател никак не ми е жал. Той си заслужава съдбата, независимо дали сте го купили или е гласувал за вас от страх. Жалкото е, че заради такива като вашия избирател страдат малкото останали нормални хора в тази държава.

28.05 2014 в 16:14

Браво на Местан. С второто си изказване показва, че добре се е договорил в следствие на първото такова :) Очакваме добри депесарски постове по места и паланки.. иначе следва депесарски шут!

28.05 2014 в 16:14

Спазариха се. След една година БСП-то ще падне под четири процента заради големия метан пред ДПС, а Местан ще се пазари със следващите мераклии за власт.

28.05 2014 в 16:07

Лаф на рахат, под сянка на платана, ледена мастика, диня за мезе.

Така бея чака да дойдат гюбечийките.

Ибрикчиите са минали, задника му е олизан, серГей му е обещал и мило, и драго, и жена си моника барабар, бея махва милостиво с ръка, пие си мастиката, а какво му се върти в дебелата кратуна е тайна за Нострадамус даже...