"Международни финансови приключенци с връзки в Кремъл влизат в БТК"

Последна промяна на 25 март 2015 в 11:16 1759 12

Новите купувачи на бизнеса на банкера в странство Цветан Василев са "международни финансови приключенци". Те са от същия "джинс", както инвеститорите за АЕЦ"Белене", които декларираха, че ще строят централата, а след това изчезнаха."

Това обяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в ефира на Нова телевизия.

Инвеститорите изглеждат като подставени лица. Под тази теза се обединиха и останалите гости в студиото - журналистът Иван Бакалов и икономистът Кольо Парамов.

"Купувачите на БТК по никакъв начин не показват, че имат капацитет да върнат дълговете на телекома. Връзките между Цветан Василев и Пиер Луврие (шеф на LIC33) са повече от очевидни. Изглежда, че в случая Василев се договаря със себе си", каза Трайчо Трайков и анализира простата аритметика по сделката от вчера.

"На пръв поглед някой поема 900 млн. задължение. Това не би трябвало да е зле. Лошото е обаче, че този някой няма да ги изплати", изчисли бившият енергиен министър.

Според него е възможно държавата да се намеси в сделката, тъй като освен, че става дума за стратегически активи, прозират и връзки на инвеститорите с Кремъл. Трайков добави, че ако се проследят връзки до руски компании, засегнати от санкциите от ЕС, това може да има последствия за сделката. "Държавата е длъжна да прояви изключително любопитство за това какво се случва. Такива сделки не могат да се осъществят без знанието на кредиторите. Тук кредитор е КТБ, като индиректно като краен кредитор се явява държавата", обясни бившият икономически министър.

Журналистът Иван Бакалов припомни сделката за "Булгартабак" с думите, че за тютюневия холдинг все още не се знае кой му е собственик.

"Банката на Цветан Василев беше напълнена с парите на държавата. Тази банка беше държавната банка. През нея се направиха сделки за "Булгартабак", за БТК, за една камара неща. Това е икономика на тъмно, бизнес на тъмно", коментира Бакалов. "Не е ясно кой купи също и вестниците "Труд" и "24 часа". Зад всички тези неща прониква ДПС и Доган, чрез Пеевски. Виждат се и интересите на Бойко Борисов. Той е първият, който знае за тези сделки", заяви журналистът.

Oт своя страна финансистът Кольо Парамов изчисли, че още в 17 български завода банкерът Цветан Василев има собственост.

В тях са активите на банкера и призова държавата да прекрати опита тази собственост да се прехвърля към съмнителни играчи и офшорни компании. 

"Вчера беше последната работа на квесторите на КТБ, по искане на Иван Искров те обезцениха всички активи на банката до такава степен, че банката да бъде фалирана, заяви Парамов и посочи, че сумата от 900 млн. евро задължения е силно занижена. "Още от началото ние знаехме, че Цветан Василев има богатство от 5 милиарда и половина. Къде са сега парите му? Нямаше нужда да се правят никакви оценки. Влиза трето действие на операта КТБ. Ще видим кои са основните играчи. Засега Цветан Василев излиза като основен играч", смята финансистът. Парамов подкрепи идеята на депутата от ДПС Йордан Цонев КТБ да бъде разследвана и проучвана и за периоада 2009-2013 година. "Така ще стане ясно кой е създал икономическата й мощ и какви са били реалните активи на банката и трезора за целия период", посочи експертът. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2015 в 21:16

Наминаващ, виждам, че си доста информиран. Можеш ли да ми кажеш къде да прочета, че тази сделка толкова очевидно е свързана с Кремъл? Прости невежеството ми, ама наистина ми е интересно от къде да намеря тази информация.

25.03 2015 в 15:36

Драги миленчо,опростачването на всяко понятие в територията е съвсем умишлено. Така бизнес става не икономическа дейност,а грабежите на мутри и мутроиди,а инвестиция - пране на пари от ком- соц- и ЦоЦ-мутанти,нароили се през ХХ-
ти век. Естествената реакция на нормалните хора в нормалния = подчинен на регламент /законност/ свят беше опростачен в дирижирани "протести" още по времето на Черния костов и обогатен с нови форми от Боко и Деформаторите.

25.03 2015 в 13:13

Чудя се кога ще дойде денят, в който като турците ще започнем да си гледаме личния интерес не този на западняците. Примерно АКО приемем, че това е истина, а мен много ме съмнява, че връзките в Кремъл са истина, та ако това бе истина какъв е проблема, при положение, че се подсигуряват работна ръка за много хора? Или трябва връзките на инвеститорите да са в Белия Дом. Тогава може. Ама там е работата, че една държава трябва да си гледа интереса, не като чуе за Белия Дом или Кремъл и да бяга като дявол от тамян.

25.03 2015 в 12:56

Съвсем ясно е, че става дума за навлизане на руски мафиотски интереси. Достатъчно е да се прочетат коментарите на Куроедовите тролове, които напоследък се бяха умълчали. Особено този No Psaking!, името му отдалеч го издава.

25.03 2015 в 12:47

Надявам се, че ще има положителен развой на събитията, че иначе всички работници отиват на улицата!

25.03 2015 в 12:33

Съвсем вярно "Р.П.", но тази сделка толкова очевидно е свързана с руския олигарх Малофеев и Кремъл, че изобщо не може да се говори за търговска сделка, а само за закупуване на инструменти за влияние в България. Нищо добро няма да донесе на страната ни.

25.03 2015 в 12:21

Е то не може само от Катар, сеш ли се... Да не говорим, че нашите отворенгяси по властта ги крайно тревожи, че всичките им усилия за усвояване и просперитет за без пари отиват в канала!

25.03 2015 в 12:18

Големи изчисления, големи предвиждания. Истината е, че имаме нужда от инвестиции, от нови работни места, нещо да се раздвижи най-сетне в тая икономика.

25.03 2015 в 12:10

Роси, това са лично мои впечатления. Последното ти изречение издава IQ около 30.